Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова настоява болниците да не стават търговски дружества

„С медицинските специалисти имаме пълно съвпадение по няколко въпроса, които ние, като народни представители, внасяме. Първо е нашето  предложение -  болниците да не са търговски дружества." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента след среща с представители на организации на медицинските специалисти.  Тя добави, че е редно да  има държавни, общински и частни болници, но тези частни, които искат да останат търговски дружества, да намерят начин за финансиране от частни фондове, застрахователни дружества и други. 

„Държавните и общински болници обаче да не бъдат търговски дружества и да се финансират от Здравната каса“, категорична беше Нинова. Тя коментира още, че обещаното от правителството увеличение на заплатите на медицинските сестри не се случва и добави, че в бюджетната процедура социалистите ще предложат увеличение от две минимални заплати. Най-тежкият проблем остава този с кадрите. "Подготовката на медицински сестри е изключително важна и е важно този въпрос да се решава, защото много от тях напускат или заминават в чужбина и  няма кой да ги замени. Това е катастрофа в здравеопазването“, посочи Корнелия Нинова.

Представителите на медицинските специалисти обясниха, че няма механизъм, който да задължи болниците отпуснатите от държавата средства да им бъдат изплатени като възнаграждения. „Този принцип ни принуждава и задължава да търгуваме със здравето на хората, потиска ни да се развиваме като специалисти и ни превръща в работници на норма“, обясниха те. Медицинските специалисти добавиха, че искат стартови заплати за професията, без да има значение дали работят в София или Девин, например.

„Не искаме да зависим от клинични пътеки и благоволението на работодателите, на които ни прехвърля министър Кирил Ананиев“, категорични бяха медицинските сестри. Те коментираха, че в момента в съсловните организации на медицинските специалисти се извършва геноцид, а това че те изчезват и в болниците няма медицински сестри е заплаха за националната сигурност на България.

„Много скоро може да се случи така, че болници да бъдат затваряни заради липса на медицински сестри.  Няма какво да разговаряме обаче с министър Ананиев, защото сутринта му зададохме 5 въпроса и нямаме отговор на нито един от тях. Няколко пъти поискахме и среща с премиера Борисов, но явно други са хората, които са му приоритет, а ние не сме достатъчно значими“, обясниха още протестиращите медицински специалисти. На въпрос само към БСП ли се обръщат те отговориха, че са се обърнали към всички партии, но само депутатите от БСП са ги приели и изслушали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във