Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова настоя за лидерски дебат с Борисов

Председателят на БСП Корнелия Нинова настоя за личен дебат с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и отделен между експертите на двете партии.

"Продължавам да държа на личен дебат с Борисов и не смятам, че това е повод да правим махленски свади. Това е повод да се отнесем към правенето на политика и към един лидерски дебат. Такива дебати се правят по цял свят", отбеляза Нинова.

Тя предложи диспутът с бившия премиер да се случи пред всички медии. Така щяло да има равни правила и условия за всички, включително и за медиите в България.

Корнелия Нинова се срещна с ръководството на КНСБ, за да обсъди платформата на социалистите. Със синдиката имали общи позиции по някои от точките в програмата, обясни тя.

"Общото ни мнение е, че не трябва да се допуска концесиониране, приватизация на публичните услуги и на важни сектори в обществения живот. Трябва да се запази държавната и общинската собственост и да се управлява разумно, а не политически", обобщи резултата от срещата Нинова.

Синдикатът одобрил създаването на фонд "Индустрия". До единомислие се стигнало и по отношение развитието на българското производство и преразглеждането на политиките в сектор "Земеделие".

Според председателя на левицата субсидиите в земеделието трябвало да бъдат преразпределени към малки и средни производители и най-вече в производството на плодове, зеленчуци, месо и мляко. Да се плаща на килограм произведена продукция, а не на площ, предлага тя.

БСП и КНСБ постигнали съгласие и по темата за увеличаването на минималната заплата и механизмите за ръст на доходите. Синдикатът харесал предложеното от социалистите семейното подоходно облагане, както и налагането на данък от 20% върху хората с по-високи доходи от 10 хил. лева.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подкрепи идеята за приемане на законопроект за публичните предприятия и тяхното управление. "Това е изключително важно. Ние също работим по тази тема, за да е ясно, че държавната собственост може да бъде управлявана добре", подчерта Димитров.  

Той одобри предложенията на левицата за създаване на фонд "Иновации", за увеличаването на капитала на Българската агенция за експортно застраховане, както и за развитието на индустрията в страната.

"Искаме от БСП да осигурят гаранции за правото на сдружаване и колективно трудово договаряне. Това поискахме и от ГЕРБ. Изцяло сме за въвеждането на данъчния кредит за всяко дете в размер на 50 лева. Това ще бъде добър стимул. Не на последно място ние споделихме нашите виждания за енергетиката, транспорта и образованието. В земеделието имаме и общи виждания и някои различия. Важно е, че имаме съгласие за сектор "Енергетика". Той трябва да стане национален приоритет", подчерта Пламен Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във