Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова настоя напусналите парламентарната група на БСП да напуснат и парламента

Шестимата депутати, напуснали парламентарната група на "БСП за България", незабавно да напуснат и парламента. За това настоя по време на брифинг в Народното събрание лидерът на левицата Корнелия Нинова. Мотивът ѝ е, че шестимата народни представители са избирани с листата на БСП, с програмата на партията и с работата на десетки хиляди социалисти.

"Ние тук сме БСП. Никой не е единствено себе си", подчерта червената лидерка. "Ние няма да даваме оценка за тяхната работа в БСП, за водачите на тази група. Оценката я даде партията на 12 септември по най-демократичния начин - в пряка демокрация, с пряк избор на председател. Г-н Жаблянов получи 760 гласа от 53 795, г-н Янков - 1117 от 53 795. Мисля, че това е категорична оценка за досегашната им работа в партията", каза председателят на столетницата.

По думите ѝ следваща оценка са получили на конгреса - и шестимата не били избрани за членове на Националния съвет. Нинова добави, че ако не бяха отпаднали при избора, най-вероятно нямаше и да напуснат партията, което само по себе си е обидно за работата на всички социалисти.

Лидерът на левицата заяви, че други депутати от БСП няма да напуска групата. "Що се отнася до това дали напусналите ще правят свой проект, нямаме информация за това", допълни тя.

Шестимата депутати, които във вторник обявиха, че напускат парламентарната група на "БСП за България", но остават в Народното събрание, са Красимир Янков, Валери Жаблянов, Георги Андреев, Димитър Стоянов, Николай Иванов и Лало Кирилов. Решението им бе обявено от Красимир Янков на брифинг в парламента. Досега групата на БСП в 44-ото Народно събрание се състоеше от 79 народни представители.

Депутатите ще прекратят и членството си в социалистическата партия. Неин член остава единствено Валери Жаблянов. Те напускат след заседанието на 50-ия конгрес на партията, проведен на 26-27 септември. Тогава от Националния съвет на левицата отпаднаха знакови лица. Сред тях са президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, бившият председател на БСП Михаил Миков, както и бившият председател на парламента Георги Пирински. Отпаднаха и опонентите на Корнелия Нинова за лидер – Валери Жаблянов, Георги Тодоров и Красимир Янков. В ръководството не влизат и Димитър Дъбов, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов.

Жаблянов подчерта, че преизбраният лидер на партията Корнелия Нинова е превърнала БСП в авторитарна структура, движеща се надясно. Според него тя правила политика чрез популизъм и конфронтация, несъвместима със социалистическите убеждения и спряла партийния живот на левицата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във