Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова нападна Борисов за избора на главен прокурор

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нападна премиера Бойко Борисов за избора на нов главен прокурор. Според Нинова "тежките зависимости на Борисов не са му позволили смелост да номинира втори човек за поста". По думите й министър-председателят бил част от договорката за издигане на един-единствен кандидат.

Председателят на левицата напомни, че парламентарната група вече е изразила своята позиция за избора на Иван Гешев - "състезание само с един участник не е истинско състезание", а "единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов, защото по закон предложения се правят или от прокурорите, или от правителството." Нинова подчерта, че се е надявала Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура.

Тя се спря и на решението на президента Румен Радев да върне указа за назначението на Гешев за главен прокурор за повторно гласуване във Висшия съдебен съвет. "Не си позволяваме да даваме съвети на президента. Той изпълни конституционната възможност, която му е дадена", отбеляза лаконично соцлидерката. 

От ГЕРБ упрекнаха десния съюз "Демократична България", че са били в основата на промените в Конституцията и Закона за съдебната власт, по които е разработена процедурата за избор на главен прокурор. Депутатът Красимир Ципов смята, че правителството не е длъжно да предложи конкурент на Гешев. "Всички представители на правителството: министърът на правосъдието и премиерът казаха, че ако бяхме упражнили такова правомощия, щяха да възникнат много въпроси. Колкото по-малко политиците приказват по тази процедура, толкова по-добре", заяви Ципов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във