Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Лъжа е, че изнасяме оръжие за Украйна

Последните седмици упорито се внушава една фалшива новина, една лъжа, че България изнася оръжие, стоки или технологии с двойна употреба за Украйна. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в рамките на парламентарния блицконтрол. 

Твърдението, че България изнася оръжие за една от страните, означава пряка намеса на България във войната, поне според мен, и който продължава да го внушава, грози националната сигурност на България, заяви вицепремиерът.

Тя представи процедурите по износ на такива стоки от България, като напомни, че това се осъществява през ресорна междуведомствена комисия и завършва с подписа на министъра на икономиката. Нинова представи данни за износа и трансфера на България по държави за периода от избора на сегашното правителството, като напомни, че подобен годишен доклад се внася в края на годината, но каза, че няма да се чака този срок и с разрешението на компетентните институции може да оповести данните. Нинова каза, че на всяко тримесечие ще се представят в парламента данните от докладите на междуведомствената комисията.

Вицепремиерът съобщи, че за Северна Африка, Алжир и Мароко е извършен износ и трансфер от България за 2 милиона три хиляди и шестстотин и деветнадесет лева. За Субсахарска Африка е извършен износ на стойност 43,649 млн. лева, Северна Америка, Канада и САЩ - 71,115 млн. лева, Централна Америка и Кариби, Мексико - 22 400 лева, Централна Азия, Узбекистан - 339 300 лева, Североизточна Азия - 53 200 лева, Югоизточна Азия - 446 118 лева, Южна Азия - 5,2 млн. лева, ЕС - Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Италия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Испания - 45,819 млн. лева. Други страни - европейски Азербайджан, Грузия, Сърбия, Швейцария, Турция - 18,7 млн. лева, Близък Изток - 317,140 млн. лева.

Общо за времето на правителството на Кирил Петков досега 504,990 млн. лева е обемът на износа и трансфера на български оръжия, стоки и технологии с двойна употреба по изброените дестинации, каза Нинова. Някой да чу Украйна, попита вицепремиерът и призова да се спре с "тази злоупотреба и това внушение в обществото".  

Facebook logo
Бъдете с нас и във