Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова към ПП: Нашето мнение съвпада с вашите приоритети

с"Нашето мнението съвпада с вашите приоритетите." Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на консултациите с "Продължаваме промяната" за съставяне на кабинет. " След като премиерът Кирил Петков депозира оставката на кабинета си, от ПП предлагат за министър-председател в новото правителство Асен Василев. Днес (2 юли) от "Продължаваме промяната" започват официалните преговори с БСП и "Демократична България". От партията ще търсят подкрепа по предложената от тях нова програма с поставени конкретни цели, които да бъдат изпълнени за период от половин година.

В 13.00 часа започнаха преговорите с БСП в зала "Запад" на Народното събрание. От страна на ПП на срещата присъстват премиерът в оставка Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Гюров и Никола Минчев, а от страна на БСП - Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Атанас Зафиров, Филип Попов и Румен Гечев.

"Изключително се радвам, че започваме консултациите. Пред нас има тежка и отговорна задача - да успеем да съберем мнозинство за едно правителство, което да работи за интересите на хората", каза финансовият министър в оставка Асен Василев, който ще бъде предложен за премиер в новия кабинет на ПП. "Искрено се надявам да намерим допирни точки. Нека да продължим нататък по същия начин", призова той.

Нинова се похвали с добра новина за постигнатото дотук. Тя съобщи, че няколко от големите търговски вериги са обявили намаление на цената на хляба с 20%. Приемането на нулевата ставка на ДДС за хляба е една от мерките, предложена от БСП, за която от ПП са се съгласили, припомни лидерът на левицата. Така се е опровергало твърдението на скептиците, че хората няма да почувстват тази мярка.

Лидерът на социалистите изрази задоволство, че от партията ѝ могат да продължат разговорите с ПП и да намерят общ път. "За нас беше важен социалният стълб при политиката в предишния кабинет. Нашето мнение съвпада с вашите приоритети, обявени предварително - за борба с корупцията, промяна в КПКОНПИ, но бихме искали да допълним програмата на правителството с няколко теми. Това са социалната политика, здравеопазване, образование, икономика. Да се надяваме, че преговорите ще са резултатни", подчерта Нинова.

От 15.00 часа са разговорите с "Демократична България".

В петък президентът Румен Радев връчи първия мандат на "Продължаваме промяната". От партията разполагат с една седмица, за да проучат ще съберат ли необходимите гласове за нов състав на кабинет. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във