Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова към Борисов: За "Белене" и санирането разбирам, но защо излъгахте?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на премиера Бойко Борисов по повод изнесените данни на извънредния брифинг на ГЕРБ вчера. По-рано в петък Нинова попита къде са отишли 2 млрд. лв., а от ГЕРБ обясниха, че парите са били изхарчени, за саниране и да се плати дълга за АЕЦ Белене. 

Според Нинова няма обяснения за лъжата, а за "Белене" и санирането разбира. 

Ето писмото без съкращения:

Господин Борисов,

Получихме отговор на първия си въпрос. Двата милиарда лева от излишъка сте изхарчили за плащане на дълга за АЕЦ Белене и за саниране. Не получихме отговор на втория въпрос: Защо излъгахте?

На 3 август 2016 на заседание на МС, заявявате: “като видях как си потърквате ръцете, да Ви кажа – не си мислете , че това са пари за харчене, а излишък – думата означава, че това ни е буферът.“

Към тази дата българското правителство вече знае за дълга по Белене, тъй като решението на Арбитражния съд е излязло месец по-рано. Средствата за саниране са заложени в бюджета за 2016 година и към този момент, Вие също знаете за тях. Въпреки това заявявате, че излишъкът няма да бъде харчен. Какво се промени от август до септември, че посягате на излишъка и извършвате тези две плащания?

Facebook logo
Бъдете с нас и във