Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Крият ли доклада на ДАНС за граничната ограда?

Докладът на ДАНС за оградата по границата е изпратен до Главна прокуратура и от една седмица искаме резултата от него, защото е по наш сигнал. Крият ли  доклада на ДАНС за оградата?“ Това попита председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Тя припомни, че на 6.12.2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров е заявил в правната комисия на парламента, че има доклади на АДФИ и ДАНС, където е констатирано завишение на проектната стойност, в сравнение с пазарните действителни цени на оградата и има неосъществен контрол от възложителите.

„Поискахме от главния прокурор, с официално писмо, да ни информира до къде е стигнала проверката, но нямаме отговор. Затова питаме главния прокурор- какво се случва и защо не ни се отговаря“, каза още тя. Нинова цитира изказването на Цацаров от 6.12.2017 г., в което заявява: „Предстои буквално, в рамките на седмица, наблюдаващият прокурор от специализираната прокуратура да вземе решения, на основата на тези данни, дали да образува наказателно производство“. Тя подчерта, че от тогава са минали шест седмици и попита дали той спазва собствените си срокове. „Това са парите на българите, които можеха да отидат за здраве, образование, доходи, а те са източени там – на оградата. Искаме истината за оградата от главния прокурор Сотир Цацаров“, категорична е Корнелия Нинова.

Според председателя на БСП действията на Елена Йончева и разкриването на една от най-големите корупционни схеми е причина за грубото и необосновано нападение  на Цветан Цветанов към нея, като я обвинява в извършване на престъпление: „Елена Йончева, най-близък съветник на президента Радев, с приближен до Цветан Василев са източвали КТБ“, цитира Нинова. „За това нещо- Цветанов ще понесе наказателна отговорност и ще обяснява в съда. Елена има пълната ни подкрепа, заставаме зад нея“, каза председателят на БСП.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във