Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Искаме комунизма да се изучава обективно

Не сме против да се изучава времето на комунизма, но бихме искали да се изучава обективно. В новите учебници 11 века от историята на България са засегнати в 15 теми, а 45 години социализъм – в 12 теми. С понятията в новите учебници се прави подмяна на историята. Има изселване по време на социалистическия период, но няма депортиране на евреи. Според нас чрез миналото се посяга на бъдещето, защото това ще се учи от деца, които нямат спомени за тези периоди и ще го попият такова каквото им се представя в учебниците. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия.

През седмицата депутатите от ГЕРБ и БСП влязоха в спор във връзка с изучаването на комунизма в учебниците по история у нас. Първо в декларация управляващите осъдиха поисканата от левицата оставка на министъра на образованието Красимир Вълчев, защото е отстоял решението "кървавата история на комунизма в България" да бъде изучавана от децата ни.  "Няма да допуснем да се прикрие престъпното минало, историята трябва да бъде учена такава, каквато е, не може да се търси баланс между жертвите и техните палачи", се казва  в текста на декларацията". В последвалия отговор на БСП Валери Жаблянов посъветва ГЕРБ да премине през вътрешен катарзис, за да стигне до онази демократична чистота, за която призовава всички народни представители, тъй като ръководството и на парламентарната група, и на самата партия са съпричастни с бившия комунистически режим.

Корнелия Нинова коментира и наболялата тема за Истанбулската конвенция.

„Истинската същност на текстовете от Истанбулската конвенция си проличава не толкова в конвенцията, където се използва „социален пол”, а от обяснителния доклад на Съвета на Европа към нея. В този доклад се обяснява всеки член от конвенцията”, заяви Корнелия Нинова.

 „В член 311 от доклада е записано, че страните по конвенцията трябва да признаят, че насилието, свързано с пола, може да придобие размери на преследване и до доведе до предоставяне на статут на бежанец”, обясни Нинова. 

Тя обясни защо от левицата настояват за провеждане на референдум по темата. „В един референдум има информационна кампания, всеки от нас ще заяви позицията си, ще тръгнем из страната, ще обясняваме на хората и едната, и другата страна. Най-разумно е в това разделение, в което попаднахме, хората да се произнесат”, заяви Нинова. "Убедена съм, че хората трябва да се произнесат за ратификацията на Истабулската конвенция", подчерта тя. 

Нинова обясни и защо левицата иска Сметната палата да направи одит на кабинета.

"Миналата година правителството разпредели 1,5 милиарда лева извън бюджета, само от началото на тази година са разпределени извън бюджета може би 200 милиона лева. В тази правова и парламентарна държава има ред.

Законът за бюджета се приема единствено от парламента. Бойко Борисов нарушава Закона за бюджета и правилата на парламентарната република като след това разпределя средства извън Закона за бюдета. Нормално и редно е той да влезе в парламента и да каже, че иска актуализация на бюджета", коментира Корнелия Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във