Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова иска преговори между протестните партии за бюджета

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова т.нар. партии на протеста - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" да излъчат по двама депутати за преговори по общата актуализация на бюджета.

Нинова призовава "без партийна ревност и претенции за лидерство" да се постигне съгласие за преизчисляване на пенсиите, повишаване на възнагражданията на медиците на първа линия и компенсация за икономически пострадалите от ограничителните мерки, както и за допълнителни средства за МВР и армията за опазване на границите.

В петък държавния глава Румен Радев трябва да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на политическа сила по негов избор. Пред Радио Пловдив депутатът от "Изправи се БГ" Николай Хаджигенов заяви, че не е малка вероятността мандатът да отиде в неговата коалиция, както и че парламентарният председател Ива Митева е подходяща за премиер. 

Пред БТВ Мая Манолова, председател на парламентарната група на "Изпарви се БГ! Ние идваме!" коментира очакваното през тази седмица връчване на третия мандат за съставяне на правителство.

"От ИБГНИ полагаме всички усилия да имаме правителство. Хората наистина искат сигурност стабилност, кормчия който да ги преведе през трите кризи, които наближават – с мигрантите, с коронавируса и с покачващите се цени. Ние предложихме три стъпки кой да получи третия мандат, за да има шанс това правителство. Президентът призова партиите да си говорят и да му дадат ясен знак, че са постигнали разбирателство. Третият мандат би трябвало да бъде разглеждан като втори опит за първи мандат – "Има такъв народ" да участва, да има министри, но този път без доминация в преговорите, без да се говори от позиция на силата, този път да има подписано споразумение. Хората трябва да видят партии, които мислят за интересите на обществото, а не за собствените си интереси", подчерта Манолова.

По повод предложенията, направени от представители на протестните партии председателят на парламента  Ива Митева да бъде издигната за премиер, Манолова заяви:

"Ива Митева е отговорен човек, но почтената позиция е да се даде възможност на ИТН да излъчат техен кандидат. Очаквам всяка формация и всеки лидер да си даде сметка колко е сложна ситуацията и в каква несигурност живеят българските граждани заради трите кризи. Хората ще бедстват през есента и имат нужда за подкрепа, затова се надявам че г-н Трифонов ще преосмисли позицията си".

По думите ѝ правилният ход е ИТН да номинират за министри непартийни експерти, които имат експертиза в своята сфера. "Тъй като правителство с третия мандат не може да бъде съставено без ИТН, очаквам премиерът да бъде посочен от партията на Слави Трифонов. Вярвам, че партийните лидери ще надмогнат егото си, за да преведем България напред през трите кризи. Чуйте хората и ще вземете правилните решения", обърна се Мая Манолова към партийните лидери.

Тя каза още, че независимо коя политическа сила ще получи третия мандат, ИБГНИ ще участва активно в преговорите за съставяне на правителство.

Вчера мнението, че Митева е подходящ министър-председател изрази и съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Позицията на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов е, че партията му няма да подкрепи кабинет с третия мандат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във