Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова иска оставки заради оградата по границата

Депутатката от БСП и говорител на парламентарната група Елена Йончева показа филма си за оградата по българо-турската граница. Сред зрителите бяха Цветан Цветанов и вицепремиерът Валери Симеонов.

След края на прожекцията Корнелия Нинова и Цветанов влязоха в словесен сблъсък. Председателката на левицата попита водача на депутатите от ГЕРБ "кой ще носи отговорност за видяното в лентата и кой ще подаде оставка". Нинова обвини управляващите в корупция при изграждането на съоръжението и добави, че филмът на Йончева са фактите и доказателствата за наличието й.

Тя отказа да коментира подготвяните промени в конституцията от ГЕРБ за разследване на приватизационните сделки, въпреки че Цветанов се опита да и даде папката с предложенията на управляващите.

"Всичко, което се отнася по темата приватизация - от утре, нататък. Няма да им позволя да опорочат всичко, което Елена Йончева направи през последния месец", заяви червената лидерка.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който както стана дума, присъстваше в НДК, обяви, че оградата е била занемарена още през 2013 година. По думите му част от информацията във филма на Йончева е известна на службите. Според него няма проблем националните медии да покажат филма "Граница".

Авторката на свой ред изтъкна, че филмът разкрива корупционни съмнения за съществуващ канал за бежанци. В него се показват фотографии, направени от нелегално преминаващите, адресирани до техни приятели, за да им покажат колко лесно се преминава оградата и се стъпва на българска земя.

Във филма бяха показани кадри на бежанци, които прескачат с ограда граница, на което става свидетел и самата Йончева. Имаше и твърдения на представен като граничен полицай, пожелал анонимност и с модулиран глас, който разказва, че има организирани канали за бежанци с участието на служители на МВР и Гранична полиция.

Валери Симеонов напусна НДК без да говори с медии и представителите на опозицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във