Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Има сближаване между БСП и ИТН по конкретни теми

"След като приключим кръга от преговори за политики и приоритети, тогава ще бъде представен и персоналният съвет на Министерския съвет. Ние ще се произнесем окончателно едва след като го видим." Това заяви на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. Държим на писмено споразумение, добави тя.

По-рано в сряда от "Демократична България" настояха да се изясни персоналният става на кабинета.

Нинова отбеляза, че до момента с "Има такъв народ" са проведени разговори за здравеопазване, образование и социална политика. От левицата отчетоха сближаване с ИТН по политики, но отбелязаха и някои различия. "Имаме сближаване по необходимостта от преизчисляване на пенсиите, но ние виждаме това да стане от 1 октомври, а от ИТН го предвиждат от 1 януари 2022 година", каза лидерът на социалистите.

Тя обясни, че предложените от БСП политики за възрастните хора, децата и младите семейства се приемат от ИТН и двете политически сили се обединяват около тези приоритети.  Постигнато е съгласие по 15 конкретни теми.

В сряда в парламента предстоят двустранни експертни разговори за икономика, а в четвъртък - за борба с корупцията, съдебна реформа и външна политика, в частност позицията за Република Северна Македония.

"Искаме всичко да е на масата, да е прозрачно и да не остава никакво съмнение за някакви скрити договорки или задкулисни разговори", изтъкна Корнелия Нинова.

От "БСП за България" са отправили покани за разговори и с "Демократична България" в петък от 14 часа и с "Изправи се БГ! Ние идваме!" в понеделник от 14 часа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във