Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Има олио да залеем цялата страна

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова се е срещнала с производители на олио в Министерството на икономиката и индустрията. Това стана ясно от публикация в нейния официален Фейсбук профил.

"Общото мнение е, че има достатъчно количество произведено олио. Има наличности на слънчогледово семе. Преработвателите работят нормално. Няма дефицит на пазара. Има олио да залеем цялата страна. Няма нужда от презапасяване. Създава се изкуствена паника. Повишеното изкупуване води до увеличение на цената", заяви Нинова.

"Обръщам се към всички: Не се поддавайте на лъжливи внушения. С тази паника вредите сами на себе си. Така ви подлъгаха за една нощ с бензина и на другия ден цената падна. Сега така ви манипулират с олиото. Утре с нещо друго. Слънчогледовото семе е гарантирано, производството на олио също, предприемаме мерки спрямо спекуланти.

Мислете разумно и не се поддавайте на манипулации”, допълни Нинова.

Въпреки че властта обяви, че у нас има достатъчно олио, повишената му цена от последните дни накара хората да се презапасяват. Днес пред редица търговски обекти в страната, където се продава олио, се извиха опашки, стигна се до напрежение и сблъсъци.

Възрастен мъж е починал, докато чака на опашка за евтино олио в магазин от търговска верига в Бургас. Това се е случило около 7:00 ч. тази сутрин, непосредствено след като обектът е отворил, съобщи Цветелина Рандева, говорител на областната дирекция на МВР-Бургас.

Възрастният човек бил сред първите, успели да влязат в обекта, но близо до палетите с олио се свлякъл на пода. 

След получения сигнал, на мястото са пристигнали екипи на полицията и "Спешна помощ". Починалият е на 77 години; към момента все още не е ясна причината за смъртта му,  добави Рандева.

Тази сутрин пред магазина в комплекс "Славейков" в Бургас се изви огромна опашка, заради промоция на олио с цена 2,99 лева.

В Шумен пък клиенти се биха за евтино олио пред два магазина в кварталите „Боян Българанов“ и „Тракия“. Това потвърдиха от Областната дирекция на МВР.

Инцидентите са станали непосредствено след отварянето на обектите от голяма търговска верига. Цена от 2.99 лева за бутилка накара хората да се наредят на опашки часове преди отварянето на магазините.

Стигнало се е и до физически сблъсъци. След като охраната не е могла да се справи с клиентите, се е наложила намесата на полицията за недопускане на безредици.

И в момента има много клиенти в магазина в квартал "Боян Българанов". Близо 80 души са на опашката за олио на промоционална цена.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във