Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нинова играе ва банк – и за изборна победа, и за промяна в БСП

Придобила самочувствие и увереност от прекия безапелационен избор за председател на БСП, Корнелия Нинова е решила да довърши на всяка цена промяната, която започна в партията. За това говори както вкарването на много нови хора в Националния съвет и изпадането на почти всички от вечните „фараони”, така и сериозното обновяване на Изпълнителното бюро. По този начин тя поема доста голям риск, защото няма никаква гаранция, че от новите ще излязат добри политици.

Всъщност Нинова играе ва банк във всяко едно отношение. Или ще спечели всичко, или ще загуби тотално. Разнородната вътрешна опозиция е разгромена. Само две нейни крилца, тези на Кирил Добрев и на Георги Гергов, успяха да се промъкнат в широкото партийно ръководство, но засега са свалили гарда. Така лидерката тръгна към промяна не само на поколенията в партията, но и в начина й на структуриране и функциониране. А фактът, че вече има и нови ресори за ръководството - „Идеология” (Янаки Стоилов) и „Коалиционна политика” (Атанас Зафиров), показва, че ще се наблюдава и промяна в политиката. Отнема се голямата власт на заместник-председателя, който отговаря за организационната дейност и структурите, какъвто беше Кирил Добрев. Вече няма да има такъв, а само отдел, чийто началник ще е на пряко подчинение на председателя. Така се избягва опасността от създаване на

втори властови център в партията

и поява на конкуренция за лидерския пост. Очевидно следващият ръководител на БСП ще бъде „отгледан” от Корнелия Нинова, ако, разбира се, егото й не надделее и не започне да мисли за нова промяна в устава и увеличаване на мандатите на председателя на повече от два.

Странното е, че този път в Изпълнителното бюро не влиза Калоян Паргов, който е лидер на най-голямата и ключова организация на БСП - Софийската, вече 7 години. Това се случва за първи път. Решението на Нинова да не го предложи в новото Бюро беше окачествено и като реваншистки ход. При провеждането на отчетно-изборната конференция на БСП-София преди около два месеца Нинова се опита да наложи Георги Свиленски за председател, но Паргов успя да запази мястото си.

В тясното партийно ръководство не намериха място и Драгомир Стойнев (неофициално смятан за човек на Пеевски), и Весела Лечева. И тримата са от тези, които заедно с Кирил Добрев активно работиха за избирането на Нинова за председател в първия й мандат, но след това постепенно отношенията им охладняха.

Втората цел на Нинова е спечелването на парламентарните избори, когато и да са те. И при евентуална нова загуба вече няма да може да се оправдава, че вътрешнопартийни врагове са й пречили и са я спъвали. Оттук нататък

тя поема цялата отговорност за всичко

– и за развитието на партията, и за смяната на управленския модел на страната. При такъв залог няма средно положение. Или променя БСП, успява да я наложи като алтернатива на ГЕРБ и печели парламентарните избори, или се проваля и слага кръст на политическата си кариера.

Корнелия Нинова е обявила пет принципа, на базата на които се структурира новото партийно ръководство – и широкото, и тясното. Първо, хора с професионален опит и експертиза във всички власти – законодателна, изпълнителна, съдебна и местна. Второ, представители на различните секторни политики и съсловия – учители, лекари, юристи, конституционалисти, икономисти, дейци на културата, инженери, финансисти, експерти в екологията, транспорта и вътрешен ред и сигурност. Трето, баланс между приемственост и обновление. Четвърто, възрастов баланс – опитни, средно поколение и млади.(Сега най-възрастният член на Изпълнителното бюро е проф. Радослав Гайдарски на 82 години, а най-младият е Стефан Бурджев на 32 години). И пето - представители от шестте региона за планиране в България, за да има балансирано регионално представителство.

Както казахме, при такава революционна промяна, която опонентите на Нинова наричат "чистка", има огромен риск подмяната на поколенията

да се превърне в самоцел.

Откъдето пък идва опасността неопитните младоци да провалят както формацията, така и лидерката си. Ще видим дали Нинова ще се престраши да им делегира отговорности и да им възлага задачи, чрез които те да се изявят или ще ги държи близо до себе си и ще ги "възпитава" в лоялност лично към нея и верноподаничество.

Друг риск представлява избирателната или неправилната оценка на качествата на тези нови кадри. На едни да се дава възможност за изява и растеж в кариерата, а други да се пренебрегват, въпреки способностите им. И най-лошото ще е, ако това е заради непослушание и инакомислие.

Корнелия Нинова често беше критикувана през изминалите четири години, че няма експертен екип и ако БСП спечели изборите не се знае кои и какви хора ще заемат министерските кресла. Вероятно затова сега тя подходи по нов начин и при сформирането на съветите за подпомагане на работата на партията, които са към Националния съвет на БСП. Те са 17 – точно, колкото са и министерствата в правителството в момента. Те ще следят, анализират и оценяват работата на съответното ведомство и ще изготвят алтернативни политики.

Председателите на съветите ще бъдат избрани на следващото заседание на Националния съвет, когато ще бъде гласуван и целият им състав. Всъщност това е

своеобразно "правителство в сянка".

Въведени бяха и нови правила за работа по места с кметовете. Националният съвет възложи на Изпълнителното бюро веднъж на два месеца да провежда изнесено заседание в страната, а така също веднъж на два месеца Изпълнителното бюро ще провежда работни срещи с кметовете и общинските съветници на БСП.

Отсега нататък избраните от социалистическата партия евродепутати пък следва всеки първи вторник от месеца да присъстват на заседанието на Изпълнителното бюро. На него те трябва да представят отчет за свършеното през изминалия месец и план за работа, който да се одобри и съгласува с Бюрото – текстове за резолюции, планирани проекти, мероприятия, инициативи и т.н. Корнелия Нинова изрично подчерта, че провежданата политиката следва да е в унисон с националната политика на БСП и да е тясно координирана и одобрявана от ръководните органи на партията. Не е трудно да се забележи, че тя всъщност иска да сложи "намордник" на Сергей Станишев и Елена Йончева, която през последните седмици изненадващо влезе в сблъсък с Нинова, а и да не се промъкват в предложени от социалисти резолюции текстове като този за Истанбулската конвенция или за ОМО "Илинден".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във