Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: И застрахователите не приемат здравната реформа на ГЕРБ

Търсим реалистичен и работещ вариант за системата на здравеопазването, затова и се срещнахме със застрахователите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след среща с Асоциацията на Българските застрахователи.

Тя добави, че предложената идея от министър Ананиев касае и тях . Левицата иска да чуе и тяхното мнение. В края на септември Ананиев предложи два варианта на реформа в здравноосигурителния модел у нас. Първият предвижда здравната каса и застрахователите да се конкурират. Като хората  избират къде да отиде 8-процентната им вноска. При втория вариант – 8-процентната вноска ще отива в касата, както е сега, но ще има и задължителна здравна застраховка. При този модел на осигуряване касата и пациентът ще си поделят сметката за лечение до определена сума, всичко над нея ще е за сметка на застрахователя.

"Застрахователите оценяват сегашната система като неработеща и нуждаеща се от спешни промени. Това, което предлага правителството за тях, е невъзможно за изпълнение и е неприемливо", каза още лидерът на левицата.

Тя каза още, че  застрахователите са поставили десетки въпроси . "Представителите на Асоциацията изненадващо ни подкрепиха за по-сериозна роля на държавата в сектора. Казаха, че е невъзможно с тази предвидена  задължителна здравна застраховка, в размер на 12 лв, да покрият рисковете, което се очаква от тях и че те не подкрепят такова предложение", обясни Нинова.

Тя добави, че на срещата са обсъдени  предложенията на БСП за здравеопазването във "Визия за България" и двете страни имат съвпадение по някои от тях. Нинова заяви, че е учудена от факта, че правителството тръгва да прави реформа в здравния сектор, без изобщо да я обсъди с организациите, които тя ще засегне. "Не можеш да направиш такава драстична крачка и да не поканиш тези организации. "- коментира Нинова.

Лидерът на БСП проведе и работна среща с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин. На нея бяха обсъдени двустранните отношения между България и САЩ, както и предизвикателствата пред България в национален и международен план. Корнелия Нинова запозна посланик Рубин с позициите и действията на БСП, с оглед на актуалната политическа ситуация в страната и в Европа.

Председателят на БСП представи проекта „Визия за България” като платформа с политики, създадени от най-голямата опозиционна сила, който акцентира върху националната сигурност, борба с корупция, развитие на икономика, демографска криза, здравеопазване, образование и наука.

На 20 септември Ерик Рубин се срещна с почетният председател на ДПС Ахмед Доган и председателят на движението Мустафа Карадайъ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във