Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нинова и Гергов сериозно кръстосаха шпаги

БСП се изправя пред решаваща битка за бъдещето си

В БСП играта загрубя. Постепенното разхлабване на ограничителните мерки, свързани с коронавируса, дава надежди, че скоро животът в общи линии ще се нормализира. А на Столетницата й предстои избор на председател – за първи път пряко от цялата членска маса. Което означава, че трябва да се подновят отчетно-изборните конференции по места, на които да бъдат направени номинации за най-високия партиен пост и да се излъчат делегати за предстоящия конгрес. Така че, очаквано, битката за лидерското място започна да се ожесточава.

Сегашният председател Корнелия Нинова не успя да спечели кой знае какви политически дивиденти от проведеното все пак изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента. Защото точно преди него на сцената се появи пловдивският бизнесмен и местен партиен лидер Георги Гергов. Според някои наблюдатели парите на ГЕРБ вършат добра работа и Гергов беше активиран именно за да омаловажи една демократична процедура, да изтъкне колко успешно е правителството и да разкритикува опозиционната настойчивост на Корнелия Нинова. За никого не са тайна топлите връзки между предприемача и партията на Бойко Борисов при явните подаръци, които му прави властта.

Разбира се, тези вътрешни стълкновения изпиват опозиционната енергия на БСП и това ясно се вижда през последните няколко години. Само че социалистическата партия така и не успява да реши

чия е, кого представлява и да избистри физиономията си.

Вече трето десетилетие тя е някакъв странен хибрид, съчетаващ в себе си "червените бабички" и "червените мобифони" според популярния израз от 90-те години на миналия век. Същата неопределеност продължава и сега – в редиците й съжителстват хора от средна ръка, с дребен бизнес или наемни работници, мастити олигарси като Гергов, бизнесмени-тарикати и обикновени хитреци. И кой знае, може би преди първия пряк избор на партиен председател е дошло времето за генерална битка в БСП.

Моментът е преходен за "Позитано" 20, тъй като промяната в устава за начина, по който ще се избира оттук нататък лидер, промени и  десетилетните правила на играта – това да става на конгрес с влиянието и манипулациите именно на хората с парите. В този смисъл, битката за лидерския пост ще е на живот и смърт за Корнелия Нинова. Ако тя и нейните привърженици, които със сигурност са по-многобройни, не успеят да надвият Гергов и компания, Столетницата на практика ще бъде поднесена на тепсия на Бойко Борисов, който вече си търси коалиционен партньор за четвъртия мандат. С други думи, ако левицата все още мечтае и се надява за власт един ден, първо ще трябва да въведе ред в собствените си редици.

Всъщност тази битка вече започна. "БСП не се продава. Време е Гергов да разбере в коя партия членува. Ако му е останало достойнство, да се оттегли от партията!", изрече Нинова след телевизионната изява на пловдивския бизнесмен и партиец, в която похвали кабинета и я разкритикува.. Писмо в този смисъл той е изпратил до Националния съвет и Областните съвети на партията. След което централното ръководство беше засипано с искания на структурите в цялата страна Гергова да бъде изключен от БСП. За това не се настоява от днес, но за първи път Корнелия Нинова

публично го призова да напусне формацията.

"Г-н Георги Гергов твърди, че парламентът не трябва да се свиква, а министър-председателят трябва да се отчита на пресконференции. Неговите предложения влизат в сериозна конфронтация с решения на колективните органи на партията. Винаги сме държали на Конституцията, на правовата държава, на взаимния контрол между властите. Гергов удря в същностни политики на БСП“, каза Нинова. Тя припомни, че той не за първи път хвали правителството на Борисов, критикувайки същевременно БСП, а и че беше един от най-ревностните радетели за коалиция между двете партии. "Така става, когато получи 43 млн. лв. за дупката във Варна, така става, когато получи поредния кредит - 21 милиона заем от ББР",  натърти ръководителката на социалистите.  "Ще кажа много ясно - продължи тя - политиката не е търговия. Винаги ще се противопоставям на опитите БСП да бъде използвана като параван за лични икономически интереси. БСП не се продава. Политика се прави с грижа за хората, а не с грижа за частния интерес".

Георги Гергов не й остана длъжен. Той обяви, че този призив е срамен и че е изпратил мнение до Националния съвет на социалистите. "Не знам да има някаква забрана или някакъв мораториум или нещо, с което да ни забраняват да говорим, от 40 години съм член на тази партия.

Аз не мога да бъда предател и не съм бил никога.

И това, което съм казал, съм го казал чисто по човешки. Казвам ясно, че в този момент държавата е адекватна и горе-долу се справяме. То с просто око се вижда – одобрението на над 70, 80% от хората за това, което свършва правителството", посочи бизнесменът, позовавайки се на социологическите проучвания. В негова защита се изказа бившият председател на БСП Михаил Миков, подкрепа получи и от ексдепутата Атанас Мерджанов. Тоест, от т. нар. вътрешна опозиция.

„Интересно защо Михаил Миков излезе в защита на Георги Гергов. Те нямат нито общи политики, нито обща визия за бъдещето на БСП, но имат една обща цел – Корнелия Нинова да не бъде председател на партията. Това е тяхната фикс-идея и се стремят с всички средства да я постигнат“, отбеляза секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Филип Попов. Той обърна внимание и на "оглушителното мълчание" относно Гергов на заместник-председателя на БСП Кирил Добрев. „Георги Гергов наистина стреля в сърцето на партията, но той беше и човекът, който издигна кандидатурата на  Добрев за председател на партията. Ситуацията в момента изглежда е - бизнесмени от всички страни - обединявайте се“, допълни Попов, за когото

случващото се е "координирана атака“.

Зад председателя на БСП застанаха депутатите от парламентарната група и по-голямата част от Националния съвет. Нинова получи рамо и от лидера на "Лявото крило" Янаки Стоилов. Според него "Ролята на едрия капитал върху политиката и още повече върху социалистическа партия е вредна. Олигархията е темата, срещу която сме изправени и Георги Гергов е неин символ. Но за жалост в ръководството на БСП има и други такива хора".

Както се казва, ръкавицата е хвърлена. И ще е любопитно да се види резултатът от тази вътрешнопартийна битка. Впрочем, той ще е много показателен и за следващите парламентарни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във