Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Грешка бяха двама кандидати за БНБ

"Грешка беше да се издигат две кандидатури, особено партийни, още повече в една коалиция. Спорът виждате, че доста се нажежи, опитваме се да внесем разум и спокойствие, имаме още малко време. Смятаме, че решението е в изтегляне и на двете кандидатури, нова процедура и банкер експерт, около когото да има консенсус". Това каза вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ в ефира на БНТ преди предстоящата днес среща на лидерите в коалицията.

Нинова заяви, че е благодарна на партньорите, че са приели този формат – лидерски срещи да се прави редовно и там да се обсъждат политическите решения, каза Нинова. 

Освен гуверньор на БНБ, днес във формата среща на коалиционните лидери Нинова очаква да бъдат обсъдени всички теми за следващите месеци. От наша страна днес ще бъде поставен въпросът за решенията за цените и за доходите и аз изрично ще поставя въпроса за Закона за колекторите, каза Нинова. 

Тя посочи, че единственото, което я тревожи, е това напрежение между "Има такъв народ" и "Продължаваме Промяната",  тъй като подобни нападки и обвинения не са работещи.  

Нинова заяви, че тази коалиция трябва да се стабилизира и да си напише управленската програма, да си разпише законите, които ще променя и да си подобри диалога. „Може би заради кризите, може би заради това, че още първия ден започнахме да гасим пожари, никой не ни даде един ден спокойствие, започнаха нападките още първия ден, не започнаха същинските реформи“, отчете Нинова. 

Петър Куленски, заместник-председател на ПГ „Продължаваме Промяната“ (ПП) коментира в предаването „Събуди се“ в ефира на Нова телевизия, че на този етап парламентарната група на ПП стои твърдо зад кандидатурата на Андрей Гюров. Днес ще има лидерски коалиционен съвет, след това ще имаме повече информация по темата, отговори Куленски в отговор на призива на коалиционните партньори от „Демократична България“ и „БСП за България“ за оттегляне и на двамата кандидати за управител на БНБ

За  гуверньор на БНБ са издигнати две номинации -  на Любомир Каримански от ИТН и Андрей Гюров от ПП. 

В петък в парламента Каримански съобщи пред медиите, че е получил есемес със заплаха. Колегите му от ИТН обявиха, че това няма да откаже депутата от надпреварата за БНБ. От ПП от своя страна заявиха, че стоят зад номинацията на Гюров.

В Народното събрание от „Демократична България“ призоваха за оттеглянето и на двете кандидатури. От БСП също смятат, че трябва да се направи това и да се търси консенсусно решение вътре в коалицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във