Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: ГЕРБ са отговорни за замразените плащания в образованието

Председателят на БСП Корнелия Нинова призова управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов да поеме отговорност за временно спрените евросредства по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

"Дойде време г-жа Лъжа да пита за истината. Защо г-н Борисов получаваме писмо от ЕК, в което се казва, че се замразяват плащанията? Защото половината от проверените операции по тази програма са в нарушения, има липса на прозрачност, липса на конкуренция при избора на външни експерти и некоректна оценка на индикатори за възможни измами. Къде е сега истината?", попита Нинова.

Тя предупреди, че има сериозна опасност да последва спиране на плащания по ОП "Околна среда", Програма за морско дело и рибарство, Фонд "Вътрешна сигурност" и Фонд "Убежище, миграция и интеграция".

Според лидера на социалистите, причината е, че България не е изпълнила 12 от 45 предварителни условия. Тя допълни, че срокът за изпълнението им е изтекъл в края на 2016 г. по време на управлението на Бойко Борисов, а одитът на програмата за образование е направен също по време на неговото управление.

Корнелия Нинова изтъкна, че през ноември, декември и януари от БСП са предупреждавали за опасността от замразяването на плащанията по оперативната програма за образование. Тя припомни и изказването на Бойко Борисов по темата.

"Понеже на колегите от БСП вече два пъти им се случва – като се удариш един път в една дъска, втори път- знаеш, че ще се удариш и трети път. И сега г-жа Лъжа предупреждава, за да не им се смеят хората, отсега подготвят общественото мнение, че ако се случи това нещо, ще е заради нас. Факт е, че при нас всички фондове работят", заяви през януари Борисов.

Корнелия Нинова коментира и информацията, че бившия партньори от "БСП лява България" са готови да се присъединят към "Воля" на Веселин Марешки. "Тази информация е доказателство, че сме били прави, когато сме ги изключили от коалицията. Няма да има търговия в политиката на БСП, няма да има задкулисни договорки. Всичко ще бъде принципно", категорична бе Нинова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във