Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова е новият Волен Сидеров, възмутиха се от ГЕРБ

Бившият финансов министър Владислав Горанов обяви, че е изключително огорчен от заявките на БСП, като обвини социалистите, че говорят като най-крайните популисти. Той оприличи лидера на левицата Корнелия Нинова с председателя на "Атака" Волен Сидеров.

"Ако Сидеров говори нещата, които казва Корнелия Нинова, тази му роля е естествена. Тя е приета от обществото. Но ако лидерът на най-голямата опозиционна партия изрича манипулации към обществото, това вече е опасно", посочи ексминистърът от кабинета "Борисов-2".

"Щяла да принуди банките да кредитират безлихвено, щяла да увеличи данъците на богатите, щяла да си покаже екипа на 27 март, щяла да задължи веригите да продават предимно българско", припомни Горанов част от обещанията на Нинова.

Той подчерта, че ако ГЕРБ управлява, няма да увеличава дълга на държавата. По думите му обаче, ако Столетницата поеме кормилото, държавният дълг със сигурност ще нарасне.

"Те предвиждат намаление на винетките. Изключително популистко и глупаво твърдят, че ще намалят цената на билета за градския транспорт в столицата. Говорят за силна намеса на държавата в икономиката. Мерките в програмата на БСП се измерват в милиарди. Казват, вдигаме пенсиите, доходите и то сега, независимо от развитието на икономиката. Внушенията, че с магическа пръчка могат да се развиват процеси, откъснати от реалностите в икономиката, са опасни. Не само плаши инвеститорите, но показва и безотговорно отношение към управлението", аргументира се Владислав Горанов.

Тома Биков добави, че Корнелия Нинова е човек, който може да мине през детектор на лъжата и да не бъде заловен. "Имаме основна политическа сила с лидер, който не се намира в добро състояние на духа. Тази политическа сила започва да се превръща в заплаха за националната сигурност на България. Моят призив е към нормалните хора в БСП на политическо и избирателно ниво, защото такива има - да не стоят безучастни, докато техният лидер се опитва да тласне страната в посока излизане от ЕС. То ни праща в нищото, където вече бяхме. Трябва хора от БСП да препотвърдят консенсусния път, по който България пое през 1997 година", коментира Биков.

"Идеологически и концептуално сме много отдалечени от левицата. Левите ценности, макар че не ги споделяме, не са лоши. Но популизмът и демагогията са по-вредни и от пиянството. Няма как да ни срещнете с тях под един покрив". Така Горанов отговори на въпроса подготвя ли се коалиция между ГЕРБ и социалистите след изборите на 26 март.

Той определи като неприемливо и осъдително участието на турския посланик в предизборния клип на "Обединение ДОСТ", водено от Лютви Местан. " Нито една друга държава няма право да се меси в изборния процес в суверенна и независима страна като България", отсече бившият министър на финансите.

Владислав Горанов коментира и намеренията на служебния кабинет да стартира процедурата по приемането ни в еврозоната."Не е работа на служебното правителство да кандидатства за приемане в еврозоната, защото изпълнението на критериите за членство изискват дългосрочни ангажименти за реформи и политики. Служебното правителство търси повод да остане в историята", каза той. От ГЕРБ категорично се обявиха за влизане във валутния съюз. Това бил единственият начин да излезем от Валутния борд, добави Горанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във