Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова договори увеличение на заплатите във ВМЗ Сопот

Утрешният протест на работниците  ВМЗ – Сопот се отменя, след като днес на място пристигна вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. 

"На проведената среща е постигнато споразумение за подписването на нов колективен договор, с който се изпълняват техните основни искания – увеличение на заплатите с 200 лв. и ежемесечни ваучери за храна на същата стойност", заяви Нинова. 

От първия ден още ръководството на Министерството на икономиката и индустрията си поставихме за цел да повишим заплатите на работниците и да подобрим условията на труд. Това каза министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова във връзка с исканията на протестиращите във ВМЗ Сопот.

Вицепремиерът Нинова и директорът на Държавната консолидационна компания Смиляна Нитова са на посещение в завода и там се срещнаха с лидерите на синдикатите, ръководството на завода и с работните групи, с които досега са водили преговори за нов колективен трудов договор.

„Постигнахме съгласие и в момента подписваме всички заедно протокол. Увеличаваме ваучерите за храна на работниците от 80 на 200 лв. и увеличаваме заплатите на работниците с 200 лв. месечно на всеки един от тях.", заяви след края на преговорите министър Нинова.

За смяната на борда на директорите обаче тя бе категорична, заявявайки, че това вече е сторено и новото ръководство е дадено "за вписване". Уволнен и и изпълнителният директор инж. Иван Стоенчев, потвърди Корнелия Нинова. 

След срещата синдикатите заявиха, че са доволни от постигнатото споразумение и при това положение насроченият протест с блокиране на подбалканския път се отменя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във