Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: БСП няма да съставя правителство в този парламент

Поздравявам всички, които гласуваха. Поздравявам Йотова и Радев за положителната и близка до хората кампания.Благодаря на партията, че сме силни и поставихме България над тясно партийния интерес. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в НДК.

Тя изтъкна, че Радев и Йотова са победители в Европа, Америка, в големите градове и в малките села. Според соцлидерката те са получили подкрепа от симпатизантите на всички партии. "12% подкрепа получихме от членове на ГЕРБ, 9.9% от ДПС, 7% от Патриотичния фронт, 4% от Реформаторския блок, 4% от АБВ и 6% от другите партии.Това е мъдростта на българския народ", подчерта Нинова.

По думите й лидерите на всички партии трябва да гарантират сигурност, спокойствие и конституционен ред в държавата.

"Сред политическите лидери обаче има един, който внушава страх и дестабилизация. Той обвърза оставката с резултата от изборите.Все пак го поздравявам, че поне веднъж е последователен и спази обещанието си", обърна се червеният лидер към премиера Бойко Борисов.

Нинова призова останалите партии да продължат спокойно работата си в парламента. "Трябва да приемем бюджет и да обсъдим спокойно промяна в изборните правила, както българският народ пожела", добави тя.

Нинова бе категорична, че няма да съставя правителство в този парламент. "Когато получим покана от Плевнелиев, ще му я върнем. БСП е последователна. С 38 депутата няма да участваме в управлението. Ще се борим да сме първа политическа сила на предсрочните избори и тогава ще направим кабинет", подчерта Корнелия Нинова.

Тя коментира и темата за съдебна реформа. "Ще търсим национално съгласие и ще почерпим най-доброто от международния опит", уточни Нинова.

На въпрос за конституционна реформа и свикване на Велико народно събрание, тя отговори, че това е възможно, но не и в сегашното парламентарно мнозинство."Трябва да има проект за конституция, както и подкрепа от две трети от парламента. Нека оставим темата отворена. Към момента това е невъзможно", каза още тя.

"Тази победа носи сериозен ръст на партията. Ще дадем на народа алтернативи в политиките", обеща лидерът на БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във