Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Борисов да поиска оставката на Румен Порожанов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е редно да се поиска оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов, ако правителството иска да покаже последователност. Тя коментира скандала с къщите за гости, построени с евросредства в телевизионно интервю.

"Той през цялото време на изграждане на модела за къщи за гости е бил или шеф на ДФ "Земеделие", или министър на земеделието. Ако го направи, сигурно ще бъде последователен", отбеляза лидерът на БСП. По думите ѝ ще има справедливост, ако парите се върнат на хората и ако делата приключат с осъдителни присъди.

Нинова е категорична, че с оставките само се заглушава проблема, но не се признава. "Те искат и дават оставки, но си остават с имотите. Когато имотите се конфискуват и се върнат на народа, от който са взети, тогава ще кажа - да, те са принципни", посочи лидерът на БСП. По думите й "корупцията вече е държавна политика, задкулисието стана държавна политика".

Попитана за къщите за гости на семейството на Елена Йончева, Нинова отговори, че трябва за всеки да се извърши проверка. Тя обаче уточни, че прехвърлянето на проблемите върху опозицията не е добър ход. "Десет години те управляваха, не сме в министерствата, нито в ДФ "Земеделие", не разпределяме пари и няма обществено одобрение", добави лидерът на БСП. В Европа гледали на хората на ГЕРБ като хора, които са взели пари от Европа за тях самите.

Тя подчерта, че еврофондовете са предназначени, за да се догони стандартът на развитите страни. Но където и да се бръкне у нас, се вижда, че те са отишли в управляващата върхушка.

"Европа дава пари на България с една цел - да настигнем стандарта на развитите държави - за земеделие, за спешна помощ. Какво се оказва? Тези пари не са отишли там където трябва, а в ръцете на управляващите в имоти и т.н. това отдалечаване ли е от европейската цел и ценности? Аз мисля, че да!", категорична е Нинова.

"Кампанията ни върви добре, няма противоречия нито в листата, нито в партията, но разбира се всеки има право на преференции. Ние сме в кондиция. Ще победим, младите хора в листата дават ново начало. Те са прекрасно съчетание между опит и младост", посочи Нинова. И допълни, че всички в БСП ще носят отговорност за резултатите от изборите.

На въпрос дали не превръща евровота във вътрешно-политическа битка, Нинова отговори, че американската медия повдигна въпроса за апартаментите на властта, а не БСП.  "БСП не е равнозначно на "Свободна Европа"! Няма как в европейски избори да не се обсъждат вътрешни политики. Няма как да не обсъждаме корупция, след като Европа ни оценява като най-корумпираната, да обсъждаме доходи, при положение че сме най-бедните. Ние сме европейци и изборите засягат и вътрешните проблеми на страната", категорична бе Нинова.

 Лидерът на левицата заяви, че социалистите не се страхуват от дебати с ГЕРБ, но ще преценяват кога и с кого да участваме в такива дебати.

По повод възмущението на Борисов от изказвания на първомайския митинг на БСП, че ГЕРБ вади България от ЕС, Нинова заяви: "Където и да пипнете, виждате злоупотреби с евросредства!"

"Дай Боже, г-жа Кьовеши да бъде избрана за европейски прокурор, тогава харченето на европейски средства ще се следи", пожела Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във