Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Борисов бяга от лидерски дебат

Борисов се притеснява от личен сблъсък с мен. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БТВ.

Тя обясни, че двете партии имат основни различния по отношение формата на дебата. По думите й левицата иска лидерски дебат Нинова-Борисов, докато от ГЕРБ настояват за формат лидер плюс екип.

"Това ни предложиха вчера. Но ние искаме среща лидер-лидер, екип-екип", поясни председателят на БСП.  И добави, че според нея, Борисов се притеснява от личен сблъсък.

"Екипите винаги може да дебатират по програмите. За нас беше важен лидерският дебат, който вероятно няма да се състои, тъй като очевидно Борисов не желае", коментира още Корнелия Нинова.

Тя съобщи, че разговорите между двата щаба ще продължат и днес. Но подчерта, че дебат на 1 март в НДК ще има само ако е във формат лидер срещу лидер и екип срещу екип.

Председателят на БСП очерта основните разлики между програмата на социалистите и тази на ГЕРБ.

"Те са за изтегляне на държавата от всичко и свободата на пазара. Ние сме за засилване ролята на държавата. Те внесоха закона за концесиите, чрез който всички държавни богатства се раздават на концесии. Ние внесохме законопроект за държавната и общинската собственост, в който тя се запазва и се управлява от експерти, не от политици", обясни Нинова.

Тя посочи, че мерките за опрощаване на лихвите по ипотечните кредити за млади семейства не са популизъм, а реалност. Според нея парламентът може да принуди частните банки да опрощават лихвите с приемане на закон. Предвид печалбите им банките можели да си го позволят и няма да напуснат България, увери Корнелия Нинова.

Лидерът на социалистите изтъкна, че основната философия в програмата на БСП е развитието на българската икономика и производството.

И обеща да наложи таван на субсидиите в земеделието. По думите й в момента 80% от държавните субсидии в сектора се разпределят към няколко големи фирми. Тя подчерта, че трябва да се акцентира върху малките производители на месо, мляко и зеленчуци.

"Правили сме много грешки, но БСП никога не е приватизирала  предприятия и индустрия, които са държавна и общинска собственост. Тук сме последователни. В социалната политика за младите също сме последователни", каза още Корнелия Нинова.

Тя посочи, че управлението на БСП няма да трупа заеми за разлика от ГЕРБ.

"Нямам никакво усещане, че съм участвала в модела #КОЙ. Нито съм взимала обществени поръчки, нито съм облагодетелствала някой, нито съм съдействала за някакви кражби. Гласувахме избора на Делян Пеевски (за шеф на ДАНС - бел.ред.), но го отчетохме като грешка", подчерта Нинова.

Тя бе категорична, че ГЕРБ и ДПС не са възможни коалиционни партньори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във