Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Ако Румен Радев направи партия, ГЕРБ трябва да се страхуват, не ние

Ако президентът Румен Радев направи партия, това ще е удар по ГЕРБ, защото тя ще е тяхна алтернатива, а не по БСП. Това каза в интервю за  БНТ лидерът на левицата Корнелия Нинова. Все пак тя допълни, че няма данни Радев да има такива планове.

Нинова коментира резултатите от посещението й в Брюксел. Те е провела срещи с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и зам.-председателя Клара Добрев, както и с вицепрезидента на ЕК Маргаритис Схинас, с  Лаура Кьовеши и др. 

„Обхванахме всички проблеми и открити въпроси. Темите, по които разговаряхме бяха – многогодишната финансова рамка и бюджета в следващите години за Европа, Зелената сделка и ефекта от нея. Въпроси, свързани с възможност за инвестиции, за защита на социалните права, възможността всички социалистически и социалдемократически партии да имаме общи позиции. Имахме и интересен разговор с г-жа Кьовеши - що се отнася до функционирането на европейската  прокуратура“, разказа още Нинова за посещението си в Брюксел.

"Поставям въпроса за избора на българските прокурори в Европа от много време. Все още няма такава процедура, в България няма законодателство, защото изборът е за първи път. От г-жа Кьовеши разбрах, че тя ще дойде през март, за да се обсъди този въпрос – обеща да се срещне и с опозицията, за да чуе мнението ни“, коментира още председателят на левицата.  Тя обяви, че изводите от посещението в Брюксел са два: „За България се потвърди усещането ми, че българското правителство не защитава добре българския интерес в Европа. Два примера, на които ми обърнаха внимание европейските лидери. Започва работата на Комитета на регионите – България няма излъчени представители в него, а той е важен за регионалното развитие на държавите. Втори пример, по Зелената сделка. Разбрахме на място, че до края на миналата година е трябвало българското правителство да представи национален план. Правителството е представило такъв план, който не е бил одобрен, върнат е, така че сега няма национален план, който да определи как България да използва възможностите по този проект. Ангажиментът, който поех е тази тема- да я поставя в парламента в България“.

Вторият  извод, по мнението на Нинова, е че всички лъжливи манипулации и внушения, че БСП е антиевропейска партия, са рухнали за два дни. „Никой на най-високото равнище в ЕС нямаше да разговаря с мен, ако бяхме антиевропейска партия. Европейската легитимация на БСП е затвърдена“, категорична е Корнелия Нинова.

„Унизително е навън да се посочва случай на корупция, а българските власти да не са реагирали. Правителството толкова се разбърза да реагира постфактум , че поискаха предсрочното отстраняването на съдия Миталов, което е малко прекалено. Погазват се основни принципи – че всеки е невинен до доказване на противното. Хубаво намерение е да ни помагат в борбата с корупцията, нека да се изпълни и със съдържание. Едва ли е само това корупцията в България. Това трябва да е най-вече усилие на българските институции, но и на нашите партньори. Нужни са комплексни усилия“, смята Нинова по темата „корупция“. На въпрос за дейността на главния прокурор в България, тя обърна внимание, че  Гешев е активен, но може да се съди за активността едва след резултатите, които по думите й са осъдителни присъди за виновните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във