Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: Ако Радев не иска, няма да предложим служебния кабинет

Ако президентът Румен Радев не е съгласен, БСП няма да предложи служебния кабинет за редовен, заяви Корнелия Нинова.

По думите й партията „така разбирала политиката“.

„Поставихме този въпрос, президентът и двата пъти каза, че служебният кабинет е експертен и той не може да бъде оставен в наследство за партии“, допълни тя.

„Изпълнението на този план зависи от две неща – от волята на президента и от съгласието на другите три партии, от които ще търсим мнозинство. Ние питахме президента, водихме разговори – така разбираме политиката. Отива се при президента открито и говорим, а не каним министри зад гърба му в офисите си“, каза Нинова.

На въпрос дали бавенето на връщането на третия мандат е било поискано от президентството, за да бъде гласувана актуализацията на бюджета, Нинова отговори, че няма такова нещо.

Тя смята„ че Борисов цели да няма средства за пенсии, за работещите, да има социално напрежение. Да няма средства за болниците, да има здравна криза, мигрантска криза и когато се случи колапсът в държавата, да каже: „Нали видяхте“.

По думите й отговорността за държавния бюджет ще носят депутатите в Народното събрание, които ще го гласуват.

Лидерката на социалистите не каза име за евентуален премиер в кабинет с техния мандат, защото искат първо да знаят дали ще имат мнозинство за гласуването му. Тя призова „Демократична България“ и „Има такъв народ“ публично да заявят, че няма да ги подкрепят, а „не в интервюта и не в кулоарите на парламента“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във