Банкеръ Daily

Общество и политика

НИМХ окончателно преминава към екоминистерството

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) окончателно преминава от Министерството на образованието към екоминистерството. Това решиха депутатите с приемането на промените в Закона за водите на второ четене.

С предложението на Ива Митева от "Има такъв народ" от беше направена редакционна поправка в параграф 7, ал. 2, че НИМХ не се "преобразува", а "преминава" към Министерството на околната среда и водите. Отново по нейно предложение бе записано, че НИМХ не изпълнява функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт. Тя припомни, че такъв е текстът от бюджета за 2019 г., когато НИМХ е бил изваден от структурата на БАН и е преминал към МОСВ. 

В законопроекта е записано, че генералният директор на института се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите. Досега предложението за директор беше на научния съвет към НИМХ.

Против преминаването на НИМХ към МОСВ се обяви опозицията. Депутатът Младен Шишков от групата ГЕРБ-СДС посочи, че становището на института е било прикачено първо към проектобюджета за 2022 г., a после е махнато от там. По думите на депутата измененията, засягащи НИМХ, са били вкарани допълнително в Закона за водите, като членовете на Комисията по околна среда и водите не са били предварително уведомени за това. „Кой се бои от института и учените?“, запита по време на дебата Шишков. Той не е съгласен с виждането на вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, че мнението на НИМХ съвпада с това на ГЕРБ-СДС.

Джевджет Чакъров от ДПС коментира, че това не е първият опит НИМХ да премине към МОСВ. И отбеляза , че структурата и функционирането на института трябва да се запази както досега, а директорът да се посочва от научния съвет, а не както е записано в закона - от министъра на екологията.

Бившият просветен министър и депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев подчерта, че мястото на НИМХ е в МОН. 

Николай Дренчев от „Възраждане“ смята, че в закона се правят предложения, които излизат от обхвата на дейност. Това внезапно пожарно преместване на НИМХ към МОСВ се случи с едни „инфарктни“ събития на Комисията по околната среда и водите, счита той. Според Дренчев тази промяна трябва да остане за друг закон. 

По време на дебата ресорният министър Борислав Сандов заяви, че със закона се променя само принципалът на НИМХ. Той увери, че ще се съобразява с всички решения на научния съвет към института, но подкрепя промяната министърът да има правото да освобождава или назначава директора. Сандов посочи, че той ще е стопанин на института, но няма да позволи да е само "гумен печат" и да приема всичко, което му каже съветът. Министърът очаква НИМХ по-скоро да постигне синхрон с МОСВ. По думите му дейността на института може да бъде по-адекватна. "Не бива да говорим за НИМХ единствено като научна организация, чрез станциите за измервания се обслужват редица държавни институции", допълни министърът. Сандов призова да се гледа по-цялостно на ролята на НИМХ.

В своя позиция на сайта си от института обявиха, че прекратяват своя "чисто професионален протест", за да не се политизира той.

С други промени в Закона за водите се актуализират и Плановете за управление на речните басейни и тези за управление на риска от наводнения. Така ще се спазят европейските директиви и ще има действащи стратегически документи. По този начин ще се осигури възможност за осъществяване на дейностите по управление на водите и водните обекти, посочват вносителите на измененията в закона. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във