Банкеръ Daily

Общество и политика

Никулден е - празникът на банкерите, моряците и рибарите!

Св. Никола е най-популярният светец в Източноправославната църква и често се изобразява редом до Христос и Дева Мария.

На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Никола (Hикулден). 

Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. 

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Найден, Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния и други. На празника, за да уважат именика в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често - пълнен шаран с орехи.

Свети Никола е роден в град Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в град Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в град Бари в Италия, където се намират и сега, съхранявани в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

В католическите  страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

 

Любопитно


  • Св. Никола е най-популярният светец в Източноправославната църква и често се изобразява редом до Христос и Дева Мария.

  • Николай е четвъртото по разпространеност мъжко име в България.

  • Св. Никола е единственият светец, който притежава силата да възкресява (със силата на молитвата си).

  • От началото на XXI век множество държави започват да емитират монети с лика на светеца – Беларус, България, Лаос, Македония, Ниуе, Острови Кук, Полша, Румъния, Русия, Тристан да Куня, Турция, Хонконг и Чад.

  • Св. Никола е първообраз на белобрадия старец, който раздава подаръци, известния в България като Дядо Коледа, а по света като Санта Клаус (САЩ), Дядо Мраз (Русия) и други.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във