Банкеръ Daily

Общество и политика

Николова очаква голям приток на туристи

Дни преди началото на летния сезон министърът на туризма в оставка Марияна Николова съобщи, че се  "обсъжда се възможност за допълнителни гранични пунктов с оглед улесняване на притока, тъй като очакваме огромен брой туристи, които ще се придвижват с автомобили".

Николова явно се е "заредила" с оптимизъм, защото даде и обещания към туристите от чужбина. "Ще има възможност тези, които са ваксинирани да преминават по един ред, а тези, които представят други документи за влизане – по друг. По-бърз достъп ще имат ваксинираните и те ще бъдат пропускани приоритетно. Това може да стане на сухопътните граници, за летищата е ясно – там има и гранична проверка, която изисква проверка на документи. Водят се разговори от страна на Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта и по повод на такъв тип коридори. Уточняваме това в момента с румънците”, посочи тя.

Чуждестранните туристи ще могат да влязат в България и да почиват у нас, след като покажат удостоверение, че са им положени дозите от съответната ваксина, заяви пред Нова телевизия вицепремиерът в оставка и поясни, че при липса на такова ще трябва да бъде представен отрицателен PCR тест или антигенен тест.

По нейни думи добрата новина е, че руските туристи идват, като те ще влизат по същия режим от 1 май. "Руснаците имат голяма заявка към нас като дестинация, включително и за посещения във вътрешността на страната. При тях има интерес и към поклонническия туризъм", коментира министърът.

Според нея румънските туристи също са готови да почиват у нас.

Николова бе категорична, че най-важното е да уверим чуждестранните туристи, че сме безопасна дестинация.

От външното министерство имат готовност да започне веднага издаването на туристически визи, щом министърът на здравеопазването издаде заповед за това. От там припомнят, че още миналата седмица вицепремиерът Екатерина Захариева нареди консулските служби на България да се подготвят за издаването на туристически визи.

По отношение на един от най-големите пазари за туристическия бранш у нас - руския, процедурите са облекчени максимално, посочват от МВнР. Заявления за издаване на български визи могат да се подават в 59 града и в 3 консулства на територията на Русия. Акредитирани към консулските служби местни туроператори могат по електронен път да подават заявленията за визи на своите клиенти.

Желаещите да посетят с туристическа цел България получават визите си в офиса на своя туроператор или външния изпълнител без абсолютно никакви формалности за тях, отбелязват от външното ни министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във