Банкеръ Daily

Общество и политика

Николова нареди проверка на плаж "Смокиня"

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разпореди проверка на морски плаж "Смокиня". Сигнал за строителни дейности и разораване на дюни беше разпространен в неделя  във Фейсбук.

Екипът на ведомството ще проследи има ли и какви са нарушенията по крайбрежната ивица, както и дали има основание за налагане на санкция на концесионера.

Министерството на туризма води усилена комуникация с РИОСВ – Бургас, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и концесионерa по казуса. След като бъдат изяснени всички обстоятелства и бъдат проверени документите в тази връзка, ще бъде ясно дали има нарушения по Закона за Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които да обуславят налагането на глоба.

Концесионерът на плажа на къмпинг "Смокиня - Север" Иван Алексиев заяви, че няма налице унищожаване на дюни. 

"Изпълнявам стриктно указанията на министерството на туризма, етапите на почистване на плажната ивица са посочени в закона. Първо плажът се подравнява, след това се изравнява с тежка техника, след това се минава ръчно, закупили сме две машини, които са механични сета, след това се редят чадърите. Обезопасява се срещу паразити, но тази година се наложи една промяна. Всички заведения на плажа са остарели, те са на 16 години, морето беше тази зима много бурно. Заведенията бяха почти паднали, решихме да ги подменим съвместно със собствениците. Под тях се оказа, че има струпани боклуци. На 2 метра надолу се оказа, че са закопани фекални шахни, отпадъчни и помийни ями. Излезе и стара канализация, чугунена, която и нея изчистихме. Тогава извикахме геодезист, поставиха колчета, които са на 2,5-3 метра от началото на дюните. Те не са унищожени, вижда се от всички", заяви Алексиев пред БНР.

Той заяви, че още на 13 март са подадени писма до всички институции, че започва поетапно преместване на обектите на плажа, почистване на плажа и възстановяване на заведенията. В началото на април пък са подадени уведомления, че започва вторият етап. До момента няма отказ за извършването на тази дейност.

Сигнали за нередности на плажа могат да бъдат подавани на телефон 02/ 90 46 833, както и на имейл [email protected].

Facebook logo
Бъдете с нас и във