Банкеръ Daily

Общество и политика

Николов със заявка, че ИТН ще спечели евентуалните избори

Мисля, че "Има такъв народ" ще спечелим още по-убедително евентуални избори и няма да имаме нужда от нелоялни съюзници. Това коментира пред журналисти кандидатът за премиер на ИТН Пламен Николов, който оттегли съгласието си да заеме поста, след като "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" обявиха, че няма да подкрепят проектокабинета.

Той отчете като грешка при преговорите с партньорите им за правителство това, че от партията вероятно са се предоверили. 

"Аз съм се отказал, написал съм какви са ми личните причини, няма какво повече да добавя, заяви още кандидатът на ИТН за премиер. Представете си процедурата - ако бях одобрен за министър-председател с гласове на партиите, които не са от протестните. Отново същото щеше да стане - щях отново да подам оставка", каза Николов и коментира, че е редно да се премине "през чистилището на изборите". 

Според него има надежда партията да получи по-висока подкрепа, поне това виждал в социалните мрежи и в срещите му из страната.

На въпрос дали изобщо партия ИТН е имала намерение да създава кабинет, Пламен Николов коментира, че са направили всичко възможно това да се случи. Как да не сме имали намерение, дори бих могъл да кажа, че това е изключително лелеяно от нашето избирателно воинство, каза той. Това е нещо, което се очакваше от нас, добави Николов.

Кандидат-премиерът коментира, че харесва всички министри от проектокабинета. Познавам ги всичките, мога да кажа, че са наистина страхотни професионалисти. И им го казах в очите, че това е цветът на българската нация според мен, заяви той.

Относно интервюто на номинирания за премиер и вътрешен министър Петър Илиев, Николов каза, че не е видял никакъв проблем. Начинът на неговата експресия също не бих искал да коментирам. Всеки от нас е различен, виждате, аз съм по-уравновесен, някои хора са по-експресивни, добави той.

Николов коментира и подкрепа от ИТН за втори мандат на президента Румен Радев. По думите му той е един изключителен човек, професионалист, и се е справил чудесно през първия си мандат. Според него обаче не трябва да се слага знак на равенство между президента и служебното правителство. Това са различни хора, с различни експертизи. Мисля, че трябва да ги оценяваме по различни скали, добави той.

На финал Пламен Николов каза, че няма намерение да се отказва от политика, а ще продължи като експерт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във