Банкеръ Daily

Общество и политика

Николай Василев представи намеренията на несъстоялия се кабинет

Последните дни върху Николай Василев се изля всякаква помия, заяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов на специална пресконференция.

Николай Василев взе думата и благодари за доверието.

"През последните два месеца имах възможността да опозная по-добре както г-н Трифонов, така и ИТН", започна Николай Василев.

,,Най-напред искам да благодаря на ИТН, на ръководството на партията и нейния лидер Слави Трифонов за голямото доверие заради номинацията ми за премиер. През последните два месеца имах възможност да опозная по-отблизо Слави и партията, което беше доста полезно и положително, тъй като се запознах с големи професионалисти'', каза в началото Николай Василев. 

"Искам да благодаря и на многото хора, които ме подкрепиха през медиите, макар че освен мен, няма нищо друго общо с НДСВ. Имах възможност да комуникирам и да опозная по-отблизо другите 17 кандитати за министри. Надявам се този проект да не е завършил за повечето от тях. Ако бяхме получили подкрепа, това щеше да е най-модерният и реформаторски кабинет през българския преход. Щяхме да предложим честно и прозрачно управление, правителство с ДНК за бъдещето", допълни Василев.

,,Българското общество се убеди, че нашата нация има почтени хора и добри професионалисти. Следвах тактиката на ИТН и досега не съм имал възможност да говоря с вас, затова днес реших да не се крия и да отговоря на всичките ви въпроси'', каза още той.

,,Срещу мен се насочиха доста цунамита, които се неутрализираха взаимно. Не смятам, че съм пострадал от тези атаки. Атаките срещу мен за "Булгартабак" бяха 100 пъти по-силни'', заяви Василев и подчерта, че не се чувства обиден от факта, че е бил част от НДСВ.

Николай Василев призна, че го обиждат твърденията, че е продукт на ДПС.

"Това ме обижда. Бил съм част от Тройната коалиция, защото нямаше друга коалиция, която да гарантира влизането на България в ЕС. Аз съм и единственият човек в България, който е уволнил Делян Пеевски", припомни той и добави, че не е зависим нито от ДПС, нито от някое задкулисие.

"Зависим съм само от моите две дъщери и съдбата на моята държава", подчерта Василев.

И продължи: Най-много съм огорчен, че най-много критики получих от десния сектор. Смятам критиките на десния сектор за "приятелски огън", обясни Василев.

"Винаги съм се определял като десен реформаторски политик. Ако бях подкрепен като премиер, бих защитавал 10 ценности: западна ориентация, върховенство на закона, свобода за медиите, свобода за бизнеса, защитник съм на парламентарната република", каза още Николай Василев.

Правителството беше предложено от ИТН, Трифонов и мен, изтъкна той. Няма намеса на ничие чуждо посолство във формирането на проекта за кабинет, отсече Василев, отговаряйки на въпрос дали има намеса на американското посолство у нас, отсече той.

Той съобщи, че е разработил документ от 68 страници, нарича се  "Модернизирай България". Това са икономически приоритети. Нямат амбициозната цел да се нарича програма, защото бъдещата програма трябва да се направят диалог с управляващата партия, в диалог с другите партии.

"Свободата за бизнеса е нещо изключително важно, защото човек не трябва да се страхува, че някой ще му отнеме бизнеса или държавата ще го рекетира", поясни той.

По време на пресконферецията стана ясно, че именно Николай Василев е авторът на идеята за приватизацията на ББР, тъй като такава му е била позицията още от 2002 г. ,,Тази банка не е постигнала нито една от целите си, за които е била създадена. Тя никога не е била нужна според мен'', посочи той.

"В понеделник Слави Трифонов прочете своите 14 приоритета. В този документ има около 300 приоритета и дори 14 да прочета, ще има повече липси, отколкото ползи. Ще споделя днес само пет - щях да предложа намаляване на данък печалба, данък върху доходите на банкови лихви, намаляване на ДДС, единна ставка за всички сектори от 20 на 18%. Щях да предложа бюджет за 2022 г., но без дефицит. Само едно смело и реформаторско управление може да гарантира едно бъдещето на фискалната политика. Вие мен трябва да ме познавате като най-сериозният бюджетен ястреб в България. Щях да наложа своето специално ноу-хау в борбата с мръсните пари. В документа пише, че бих искал пенсиите да се подобрят с 35%, но по друг начин. Щях да предложа рязко да се повишат заплатите на медицински работници, учители, университетски преподаватели", прочете част от своята програма Николай Василев.

"Ако бяхме получили подкрепа, това щеше да е най-реформаторският кабинет, щеше да бъде правителство с ДНК на бъдещето", продължи Василев. Той отчете като плюс факта, че българското общество се е убедило, че има достатъчно компетентни хора, професионалисти. 

"Ние ще предложим съвсем скоро отново кабинет, ако не бъде подкрепен, по-вероятно е да отидем на избори", заяви Тошко Йорданов.

И подчерта: Не преговаряме с никого, ще предложим правителство на малцинството.

"Смятаме, че Министерският съвет са изпълнители, контролът е от парламента, на който хората делегират права", продължи Тошко Йорданов, според който не е задължително лидер на партия да стане премиер.

"Крайно време е в България да се сложи край на т.нар. месианство, лидерство", добави Филип Станев, който защити същата теза.

"Тази партия (ИТН) е правена от зор. Кабинетът ще ви бъде представен съвсем скоро, когато му дойде времето", добави Йорданов, а колегата му Станев добави, че щяло да има ревизия и на други министри в предложеното от Слави Трифонов правителство.

Очаквайте подробности

Facebook logo
Бъдете с нас и във