Банкеръ Daily

В първия проектокабинет на "Има такъв народ"

Николай Василев предложил Асен Василев да не е финансов министър

Не става дума за разочорование или сърдене. За мен беше чест, че първата политическа сила на изборите се е спряла на мен карто кандидат за министър-председател. Това каза пред БТВ кандидатът за премиер в първото проектоправителство на "Има такъв народ" Николай Василев в отговор на въпрос разочарован ли е, че не е станал министър-председател.

"Познавам Слави Трифонов отдавна, но в този процес се опознахме много по-дълбоко и видяхме, че по отношение на идеи и визия в политиката почти нямаме разлики", заяви Василев.

Той обясни, че не е бил част от изграждането на партията, но по различни поводи през годините се е виждал с хора от партията. "Моята причина да се включа е, че там открих много почтени хора, професионалисти. Там не срещнах социалисти, а десни реформатори като мен", отбеляза той, като уточни, че е имал няколко разговора със Слави Трифонов преди да приеме номинацията за кандидат за премиер.

"До два дни преди изборите решението беше, че Кирил Петков и Асен Василев трябва да са фиксирани в проекта за кабинет. Смятам, че с тях можеше много добре да се работи, но според мен техните виждания са прекалено леви и популистки. Т. е. с тях може да се работи, но не в сферата на финансите. Пред мен имаше няколко часа, в които, ако от партията ми бяха наложили Асен Василев да е финансов министър, не знам дали щях да приема и дали нямаше да се оттегля аз", поясни кандидатът за премиер в първото проектоправителство на "Има такъв народ".

"Мое беше предложението той да не е министър на финансите в проектокабинета и очевидно то е било утвърдено от ръководството на партията. Въпреки това те бяха поканени в кабинета, но в други министерства", добави Николай Василев.

Според него това щеше да бъде най-реформаторското и най-модерното правителство на българския преход.

По думите му проектокабинетите на "Има такъв народ" не са били подкрепени по най-различни причини. "През това време в политиката ни всеки беше срещу всеки и никой не подкрепи никой друг", каза още Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във