Банкеръ Daily

Общество и политика

Николай Ненчев обвини Румен Радев, че не обединява нацията

Аз съм силно обезпокоен от това, което казва президентът Румен Радев, защото не ми прилича на обединител на нацията човек, който заобикаля истината. Този човек е непоследователен. Няма логика в поведението и начина му на мислене и поведението му. Това заяви бившият министър на отбраната Николай Ненчев пред Нова телевизия.

"Има рамково споразумение, което позволява при необходимост да се сключи договор без да се обявява обществена поръчка”, обясни  Ненчев. 

Вчера президентът Румен Радев свидетелства по делото срещу бившия министър на отбраната. Радев влезе в съдебната зала в качеството си на ръководител на военно-въздушните сили през управлението на Ненчев.

Ненчев е обвиняем за престъпление по служба. Според прокуратурата между 5 май 2015 и 9 септември 2015г., в качеството си на министър на отбраната, той не е изпълнил служебните си задължения. По това време, Ненчев умишлено е отложил изпълнението на сключени договори с руския завод " РСК МИГ" за ремонт на два двигателя и други компоненти на изтребители МиГ-29 , твърди обвинението. От встъпването си в длъжност в края на 2014 до март 2016, Ненчев не е утвърдил други ремонтни проекти и така "не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите изтребителната авиация на ВВС" . Делото започна в края на февруари. По него има събрани 41 тома доказателства и пред съда се очаква да бъдат разпитани общо 23-ма свидетели.

Президентът Радев твърди, че е настоявал пред министъра за незабавен договор с РСК МИГ, но и за проучването на възможностите услугите да се диверсифицират и с евентуални ремонти и в Полша.

Ненчев сключи договори за ремонт на 6 двигателя на наши МиГ 29 в полските заводи. Според Радев това обаче не е могло да замести по-сериозен договор за интегрирана поддръжка, с който Ненчев е "катастрофирал".

Друго настояване на сегашния президент било задействане на поръчка на нов самолет.

"Авиацията изпадна в пълен колапс. В момента всеки самолет лети с агрегати с удължена от нашия инжинерно-технически състав годност. Това противоречи на всякакви норми и риска носим ние", заяви Радев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във