Банкеръ Daily

Общество и политика

Николай Ненчев: Договорът с Русия за МиГ-овете е грешка

Бившият военен министър Николай Ненчев заяви, че сключването на договор  за ремонт на 10 двигатели на изтребители МиГ би било грешка. По думите му директните договори са твърде опасни, те криели риск, при тях се правели договорки.

"Аз съм използвал целия потенциал и съм говорил с представители на другите страни-членки на НАТО. Ако сега изтрабителите ни летят, то е блаодарение на ремонта на двигателите в Полша. Аз съм изключително против това, което се случва и настоявам този договор да бъде спрян. Вижте какво се случва в последните дни в света. Русия е обвинена в интервенция и убийства, а ние заставаме редом до нея. В момент, когато наши съюзници от НАТО обвиняват Русия, ние да сключваме договор с Русия - това е нелепо. Трябва да се търсят други форми, за да се избргне зависимостта от Русия",  посочи  Ненчев.

"Министърът се кани да преведе 80 милиона на Русия, а е твърде вероятно след това да не получим нито двигатели, нито пари. Говорим за парите на българските данъкоплатци. Тези пари ще бъдат загубени", предупреди Николай Ненчев пред bTV.

"С Борисов работихме добре. Всички проекти за модернизация получих подкрепа, имаше такава и за еърполисинга. Въпреки това докато Валери Симеонов е в управлението, ние ще бъдем категорична опозиция", каза бившият военен министър от кабинета "Борисов 2".

В отговор вицепремиерът и действащ министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че Ненчев е спестил много истини в изказването си. Според вицепремиера МиГ-29 може да бъдат използвани до 2029 – 2030 г. и няма причина "да ги изхвърляме". "80% от техниката в България е бивше съветско производство, но това е така при много държави – например Полша, която не знам да е проруска”, посочи военният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във