Банкеръ Daily

Общество и политика

Николай Нанков с положителен тест за COVID-19

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи в профила си във "Фейсбук"", че е с положителна проба за коронавирус. Към момента той се чувства добре и е под карантина в дома си.

Тестът на зам.-министъра е бил направен превантивно, тъй като общува и работи с голям брой хора. Нанков подчертава в поста, че редовно се тества и че сега не е имал симптоми на заразата.

„Надявам се никой от контактните с мен да няма проблем! Пазете се и спазвайте стриктно противоепидемичните мерки!“, пише още Нанков.

Сутринта и депутатът от БСП  Драгомир Стойнев съобщи, че е дал положителна проба за COVID-19. 

"Дълг е да съобщя публично, че днес получих положителен резултат след бърз тест за COVID-19. Последващият PCR тест също е положителен. Информирах веднага ръководството на БСП, колегите от Народното събрание от всички парламентарни групи, с които съм работил в последните дни, състава на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, която ръководя, както и всички, с които съм се срещал служебно", написа Стойнев във Фейсбук.

"Извинявам се за тревогата, която създадох на мнозина! Бъдете отговорни, грижете се за себе си, за семействата си и за хората, с които работите!", допълни той.

Направени са препоръки към всички болници да се създадат стаи, в които биха могли да се изолират хора, докато се постави диагноза – дали има коронавирус, или не. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред bTV.

Той обясни, че това е насочено и към частните болници, като уточни, че някои са заявили, че това ще е трудно, но ще се търси начин за реорганизация, за да се изпълни.

Проблем ще е и за малките болници. Тези стаи ще са в болницата, но не във всяко отделение, поясни Пенков.

Пенков бе категоричен, че болниците нямат право да връщат пациенти. Предвидени са и големи санкции, обвързани с прекратяване на финансирането на болниците по договор със Здравната каса, ако откажат прием на пациенти с коронавирус, потвърди Пенков.

Заместник-министърът на здравеопазването увери, че легла в лечебните заведения има достатъчно, по-голям е проблемът с недостига на специалисти. Той коментира, че се мисли как студенти и специализанти по медицина да се включат като помощ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във