Банкеръ Daily

Общество и политика

Николай Младенов се възмути от протестиращи: "До това ниво ли сме паднали!?"

"България, през каквито и проблеми да е минавала, винаги е била пример за толерантност и разумни решения. Били сме пример за разум на Балканите, за това, че знаем кога да спрем в противопоставянето. Точно затова българската демокрация се гради върху съгласие и диалог, не върху конфронтация и сблъсъци. Спрете и се замислете какво видяхме снощи. До това ниво ли сме паднали!?", коментира бившият външен министър и настоящ специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов.

Според него младите хора не излязоха на улицата, за да издигат ковчези и бесилки.

"Те не излязоха на площадите, за да може някой да напада жени с деца! Те излязоха свободни и поискаха модерна и демократична България с нулева корупция. И ние трябва да ги подкрепим. Да ги подкрепим и срещу онези, които искат да използват техните искания, за да превърнат България в това от снощи. Това снощи не е изход от кризата, а черна дупка, от която няма излизане за нас като общество! Кой иска това?", пише още Младенов. 

Позицията му идва на фона на твърденията на Арман Бабикян, че е възможно Николай Младенов да наследи Бойко Борисов на премиерския пост. В понеделник от „Отровното трио“ съобщиха за "появила се информация, че се очаква смяна на премиера с негово съгласие „с човек, който изглежда относително културен, наскоро появил се в София от дълго пътуване“.

В 40-я ден от антиправителствените протести възникна напрежение в района на Румънското посолство в София. Шофьорка на лек автомобил опита да пробие блокадата, а автомобилът ѝ, в който бяха и двете ѝ дете, беше потрошен. Полиция по време на инцидента нямаше.

"Няма такава директива" заяви тази сутрин зам.-директорът на СДВР старши комисар Мариан Билалов, запитан дали има заповед полицията да не охранява протестните блокади. Късно снощи от МВР информираха, че заради протестните действия на "Ситняково" са задържани трима души.

Бабикян коментира и снощното поведение на полицията, която реално отсъстваше при възникването на конфликт при посолството на Румъния в София. „В продължение на 30 дни полицаите чинно охраняваха протестите, изпълняваха ангажиментите си по закон. Нареждането не е на полицията, а над техните глави. Явно сега директивата е да се оставят гражданите да застанат един срещу друг“, заяви Бабикян.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във