Банкеръ Daily

Общество и политика

Николай Младенов е вторият БГ политик в "Досиетата Пандора"

Бившият военен и външен министър от първото правителство на ГЕРБ Николай Младенов е вторият български политик, чието име фигурира в "Досиетата Пандора". Това съобщи българският партньор в международното разследване bird.bg. Младенов е регистрирал офшорна фирма на Сейшелските острови през швейцарски посредник. Това се е случило през август 2013 г., няколко месеца след като той напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Дипломатът поема поста на представител на ООН в Ирак на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август.

Пред bird. bg бившият военен министър обяснил, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да започне консултантски бизнес, но възможността да работи в ООН променила намеренията му и той забравил за регистрираната фирма, която никога не e извършвала дейност и нямала сметки и финансови потоци. “Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Затова и вчера разговарях с г-н Чобанов от bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да изясни нещата. Регистрацията на фирма, която се появява на мое име никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започнах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха", казва той.

Смущаващият факт обаче е, че фирмата е учредена няколко дни след като Младенов започва работа в ООН. Назначението му е обявено официално от Бан Ки Мун на 2 август 2013 г., а във всички документи фирмата е учредена на 9 август 2013.  Тази дата е вписана собственоръчно от вече назначения специален представител на ООН на сканирания договор с швейцарската фирма SFM Corporate Services S.A. за регистрация на фирмата. Попитан за това несъответствие Младенов не могъл да си спомни как е протекъл процесът на регистрация, но посочил, че той е започнал преди мандата му в ООН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във