Банкеръ Daily

Общество и политика

Николай Хаджигенов: Свободата има цена и всеки един от нас трябва да плати своята цена

Правителство без Борисов начело няма да промени нищо, тъй като първата искана оставка е „за цялостно творчество на ГЕРБ“. Това каза пред БНР адвокат Николай Хаджигенов, част от т.нар. Отровно трио. „Тоест дали Бойко Борисов ще е отпред или някой от сламените му хора – това няма никакво значение. Идеята, че ще се прави на Доган, ще си стои в Банкя и ще цъка sms-и е готина, само че няма да мине“, коментира той вчерашната заявка на премиера Бойко Борисов, че е готов да се оттегли, но правителството трябва да остане да работи.

„МВР са професионално некомпетентни, правно неграмотни и интелектуално импотентни. Правото на протест е фиксирано в Конституцията“, посочи Хаджигенов относно заявката МВР да сезира прокуратурата за блокадата на АМ „Марица“, в която той участва. Юристът е поискал от директора на Областната дирекция на МВР в Хасково да дефинира нарушението на обществения ред. „И той не можа“, отбеляза юристът.

"Чакаме с нетърпение да заведат дела срещу нас. Правото на протест поглъща всички възможни дребни нарушения на закона, за които твърди правителството. Правото на протест е основно човешко право, един от основоположните стълбове на демокрацията“, подчерта адвокат Хаджигенов. Той е на мнение, че „свободата има цена и всеки един от нас трябва да плати своята цена“.

И да, ако това трябва да означава да пречим на някой друг, ще пречим. В крайна сметка, идеята на протеста е точно това – да пречи. Другият вариант е революция, дайте да грабнем пушките и да целим само правителството и МВР. Не, нали? Явно не е това решението“, каза още той.

„Никой от нас не упражнява насилие, освен спрямо корумпираното правителство и то защото е корумпирано. И защото именно правителството упражнява насилие срещу собствените си граждани – държат ни като роби, бият ни като роби, водят ни като роби“, коментира още Хаджигенов.

Ескалация на протеста по думите му не означава „това, което гърми в главата на Гешев и Борисов – крайцерът „Аврора“ и топовни изстрели, макар че е изкушаващо“.

„Не, ескалация на протеста означава множество и различни демонстрации и мирен протест. Най-ефективното средство е това – мирен протест. Ескалация означава национална стачка. Единствените, които сънуват гърмежи и кръв, са Борисов и Гешев. Ние, протестиращите, сме си с акъла“, заключи адвокат Хаджигенов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във