Банкеръ Daily

Общество и политика

Никой от партньорите няма да напусне коалицията, увери Свиленски

"В тази ситуация никой от партньорите няма да напусне коалицията. Решението за военнотехническа помощ за Украйна е подкрепено от 200 народни представители, благодарение на БСП в Украйна няма да се изпращат въоръжение и боеприпаси." Това заяви председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски. По думите му войната трябва да свърши с мирни средства, с диалог, с дипломация. "БСП не изнудва, на никой не сме извивали ръцете. Няма как с изпращане на оръжие и боеприпаси да се търси мир. Решението за военнотехническа помощ е победа на справедливостта, даваме възможност на Украйна да си изнесе зърното и евтината електроенергия, да получи подкрепа за членството си в Европейския съюз, все неща от които Украйна има нужда", каза още депутатът пред БНТ.

Той увери, че от България за Украйна не се изнасят въоръжение и боеприпаси. "Ако някой твърди такова нещо - лъже. Такова нещо не се извършва. България изпраща оръжие до 60 държави, с които има договори повече от 30 години. Оттам нататък какво държавите правят - българският министър на икономиката не носи отговорност. Договорът има краен потребител и е ясно за коя държава отива", посочи социалистът.

Според него "нито без руски газ ще можем, нито без руски петрол". "Ще ни продават същия руски газ или петрол през друг доставчик, няма как да се оправи България без тези суровини. Трябва да се отстоява българският национален интерес, а той е българската икономика да има петрол и газ на достъпни цени", счита депутатът. Той добави, че българското правителство трябва да продължи разговорите с "Газпром" и цената да бъде такава, каквато е договорена, а ако не успее - да компенсира българските граждани и българския бизнес, тъй като "посредничеството няма как да не вдигне цената, но не е ясно с колко".

Свиленски коментира изтеклия запис от срещата на превозвачите с премиера Кирил Петков така: "Разбрах за инцидента, който се е случил, дали е било изпускане на нерви - не знам. Не съм присъствал на разговора. Превозвачите имат своите основания да бъдат подкрепени, но с протести тези проблеми няма да бъдат решени, в случая трябва да се мисли по-глобално и кардинално. Мисля, че може да бъде намерен балансът за намаляване на ДДС на горивата", смята депутатът от БСП.

Във връзка с увеличението на тол таксите Свиленски заяви, че няма как с ниски такси да имаме добри и качествени пътища.

"От плаващи мнозинства няма никакъв смисъл, няма полза от нови избори в момента", подчерта още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във