Банкеръ Daily

Общество и политика

Никой няма да бъде осъден за "къщите за гости"

''Едва ли ще се стигне до наказателна отговорност за собствениците на псевдо къщите за гости, макар че по тези казуси могат да бъдат приложени текстове от Наказателния кодекс. Ще има някакви корекции, връщане на пари и до там.'' Това заявиха в сутрешен телевизионен блок Тихомир Безлов, експерт по сигурността към Центъра за изследване на демокрацията и Юлиана Николова, която е директор на портал "Европа".

Според Безлов къщите за гости не са донесли ползи за околния бизнес в населените места и цялостният резултат е, че има пропуснати ползи за обществото, тъй като не се създава поминък за местните и облагите са само за малцина, а всъщност размерът на европарите е гигантски, ако се сравнят с бюджетните средства на малките общини.

Специалистът подчерта важността на проблема с ефективното харчене на парите от оперативните европейски програми, които тръгнаха още в началото на века с предприсъединителните фондове.

"Правят се къщи, стадиони и плувни басейни в села с по 100 души население. Строят се къщи за гости, които никога не се отключват", констатира Безлов. По негово мнение по-голямата част от проектите, които са финансирани с европейски средства, са конструирани корупционно, т. е. много тесен кръг хора се възползват от европейските пари.

Безлов изтъкна също, че силно се преувеличава ролята на европейския главен прокурор, чиято основна задача ще бъде борба със злоупотребите с пари от еврофондовете, тъй като българските полицаи и дознатели ще събират доказателствата и делата ще минават през българските съдилища.

Според Юлиана Николова българските данъкоплатци ще платят на Европа за виновниците за фалшивите къщи за гости. Тя припомни делото "САПАРД", по което в Германия има ефективни присъди и хора, лежали в затвора, докато в България то беше ''забатачено'' и така и никой не понесе наказателна отговорност за гигантските кражби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във