Банкеръ Daily

Кирил Петков за избора на шеф на БНБ:

Никой не трябва да слага личната си кариера над стабилността на България

България ще има Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. Официалният му старт беше даден на церемония в Националния дворец на културата. Премиерът Кирил Петков каза, че държавата е отделила около 170 млн. лева за период от 10 години, а водещи технологични компании ще осигурят още 30 млн. за центъра за изкуствен интелект INSAIT.

„Какви са целите пред INSAIT? България да стане най-доброто място в света в областта на компютърните науки и изкуствения интелект. Да привлечем най-големите компании в света, да отворят своите центрове в България. Да спазим едно обещание, което нашето правителство е дало - да върнем обратно в България най-талантливите ни умове. Така, по този начин да върнем талантливите си деца вкъщи“, обясни той.

"България застава твърдо зад този институт и ще го финансира с 10 млн. долара на година през следващите десет години - общо 100 млн. долара", заяви Кирил Петков. 

По думите му този институт е толкова важен, защото такива компании инвестират средства и всички, които завършват този институт могат да рабоят в тези компании. Петков допълни, че това е начин да привлечем младите таланти в страната ни.  

Премиерът коментира и темата с избора на гуверньор на БНБ.

"Ясно заявих, че никой не слага личната си кариера пред стабилността на България. Благодаря на Андрей Гюров, че се оттегли. Ние показахме какво означава лидерство. Когато няма разбирателство по-добре е да се направи стъпка назад, вместо да се настоява за нечия позиция. Нищо не изисква това бързо действие да има нов гуверньор. Може да се седне да се поговори и да се избере една кандидатура, която е обединяваща. В момента имаме една кандидатура, в която три от четирите партньори не са съгласни", каза Петков.

"Гуверньорът на БНБ трябва да има висок морал и висока етика. Това е по закон. Всяка друга банкова позиция, включително и Световната банка изисква технически професионализъм и знания. Щом говорим за най-висшия пост у нас, който управлява всички парични потоци, етиката и моралът трябва да са на съвсем друг стандарт", подчерта премиерът. Така той отговори на "Има такъв народ".

Малко по-рано секретарят на ИТН Виктория Василева обяви, че на Любомир Карименски е бил предлаган пост в Световната банка, ако се откаже от надпреварата за председател на БНБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във