Банкеръ Weekly

Общество и политика

НИКОЙ НЕ СИ ИЗБИРА СЪСЕДИТЕ И ПРОБЛЕМИТЕ

Като по Гогол у нас на Рождество всичко може да се случи, с ирония заяви украинският премиер Юрий Ехануров, след като Върховната рада с 250 (от общо 450) гласове изпрати неговото правителство в оставка. Впрочем някой от вас да е подавал оставка, шеговито-заплашително погледна Ехануров към министрите. Неразбираемо, нелогично и неправилно нарече решението на Върховната рада президентът Виктор Юшченко, който узна за удара в гърба вече в самолета на път за Астана. Там той планираше да разговаря за приключилата газова криза между Киев и Москва с руския президент Владимир Путин, който също пристигна за тържествата по коронацията на президента на Казахстан Нурсултан Назърбаев. Споразуменията за доставките и транзитите на газ с Русия станаха причина за гнева на украинския парламент.
Юшченко само със завист можеше да наблюдава пищната церемония в прокремълски стил, с която 65-годишният Назърбаев си осигури още седем години власт. Бившият първи секретар на ЦК на Компартията на Казахстан управлява вече 17 години и изкара на крак всички преврати в бившата съветска метрополия - от перестройката и пуча през 1991 г. срещу Горбачов до танковата разправа на Елцин с опозицията и внезапната му оставка през 2000-а. И успя да намери общ език с всички кремълски управители. Впрочем свеж и бодър в Астана беше и самият Борис Елцин, който пристигна с руския президентски самолет. Чуждестранните делегации гледаха да се отъркат около неговия приемник Владимир Путин.
Газовият юмрук, с който Кремъл удари по масата на Украйна бе най-показваното новогодишно шоу в света. Лютото политическо блюдо бе аранжирано лично от Путин и на Запад отново подновиха въпросите около председателството на Русия на Г-8, което също започна от 1 януари. Унизената Украйна даже си спомни с носталгия за раздялата си с ядрените оръжия и напразно чакаше помощ от другите страни гаранти на безядрения й статут. Руската мечка 15 години изчакваше в летаргия съседите й да оценят ролята й на добрия ангел с евтиния газ и нефт. Но когато Грузия, Украйна и Молдова я заплашиха с Европа и НАТО, тя извади европейската формула - европейски отношения срещу европейски цени. Брюксел тактично замълча. А намесата на САЩ руското външно министерство рязко квалифицира като неуместна. Киев и Москва бяха оставени насаме да решат спора си с предупреждение да не посягат към енергийната сигурност на Европа.
Какво показа кремълската мечка - зъби, нокти или мускули? Или просто напомни, че приятелството също е с пари? Икономическата грубост някои оприличиха на политически шантаж в навечерието на парламентарните избори в Украйна на 26 март. Когато оранжевият президент Виктор Юшченко дойде на власт, изглежда, прибързано бе обявено поражението на Москва. Накъдето и да върви Украйна, тя остава здраво привързана към своя могъщ и неспокоен съсед с нефтените и газовите тръби, с общата граница и 40-те си процента етнически руснаци.
Министърът на правосъдието на Украйна Сергей Головатий определи Върховната рада като смес от булдог и носорог. Решението на депутатите за оставка на правителството е пълен абсурд, политически волунтаризъм и безумие, заяви той. Президентът Юшченко обясни в Астана, че тази Върховна рада доживява последните си дни и тя е доста специфична. От Нова година обаче Украйна вече е парламентарно-президентска република. С несръчния си емоционален ход депутатите вкараха страната в патова ситуация. Те уволниха правителството, но нямат пълномощия до новите избори да назначат ново. Формално сегашното правителство до избирането на ново е под управлението на президента. Спорът между президента и парламента може да реши Върховният конституционен съд, но той все още не е утвърден от Върховната рада. Същевременно президентът вече няма право да разпуска Върховната рада. В това предизборно сражение не може да има победители и победени. Властите в момента съществуват и действат автономно.
Така икономическата криза в Украйна прерасна в политическа и почти веднага се превърна в управленска. Дали в навечерието на изборите Русия не си простреля крака, като избърза да провокира сегашната криза в съседна Украйна? Няма ли да настрои Москва срещу себе си умереното лоби в Украйна, което до вчера балансираше между русофилите и русофобите?
На нас ние приятно да отбележим, че в Киев след толкова години най-сетне има хора, които вършат това, което говорят, приятелски подметна Владимир Путин на срещата си с Виктор Юшченко. На въпроса дали поддържа позицията на Газпром, че Украйна е крадец на газ, Путин показа висш политически пилотаж, като поясни, че украинците са братски народ, най-близък съсед и партньор и затова трябва да се подбират коректно думите. Премиерът Юрий Ехануров бе поканен отново да посети Москва. Според някои политолози по време на газовата криза Русия се е държала като злобен хищник, според други - като разочарован приятел. Ако Вашингтон използва военното си превъзходство, защо Москва да не използва енергийното си, питат други експерти.
Руснаците се превърнаха в евреите на ХХI век. На нас в Европа гледат като на парии, твърди кремълският политолог Глеб Павловски. Може би в конфликта между съседите се оглежда обиденото чувство и вътрешното желание на Русия да изглежда като страна, която иска точни сметки и добронамерени приятели. У нас има точно толкова демокрация, колкото трябва, отвръща на забележките друг политолог - Сергей Марков. Ако Русия е третирана като тийнейджър в демокрацията, защо да не си покаже мускулите пред огледалото?
Ние изкарахме през последния месец бурен, може би най-сложния период в нашите отношения, но той бе взаимнополезен, подчерта Юшченко, като поздрави всички участници в решаването на задачата. След това обърна взор към вътрешния враг - безотговорността на депутатите, които са вкарали непоследователни и непремерени поправки в конституцията. Някои трудно слизат от политическия Олимп, но народа и нацията призовавам към цивилизовано поведение, държавнически произнесе Юшченко. А според секретаря на Съвета за Национални сигурност и отбрана Анатолий Кинах, оставката на правителството е нагледна демонстрация на рисковете от конституционната реформа.
През декември Виктор Юшченко определи Русия като наш вечен стратегически партньор. Встъпилият в длъжност президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев подреди така стратегическите съюзници на страната на геополитическата стълбичка: Русия, Китай, САЩ. След публичното помирение с Украйна Русия навлиза в нова геополитическа ситуация. Вероятно досегашната постсъветска инерционна политика спрямо съседите ще бъде заменена с пазарни принципи и максимална политическа прозрачност. Тази принципно нова прагматична линия ще се развива на фона на председателството на Русия в Г-8 и - от май до ноември - в Съвета на Европа. От времената на студената война Москва не се е нагърбвала с толкова представителни и обвързващи задължения. Ще успее ли путинова Русия да докаже, че съмненията към нея са неоснователни или прекомерни? Руският президент Владимир Путин, който успя да върне на страната самочувствието на уважаваща се държава, ще се опита вероятно още веднъж с невинноста на Мечо Пух да заяви на недоверчивите партньори: Аз не съм вълшебник, просто се уча.

Facebook logo
Бъдете с нас и във