Банкеръ Daily

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната":

Никой не ни дърпа конците, ние милеем за България

Даниел Лорер

Това е политическа партия, в която участвам като създател, преди това бях в "Да, България". "Да, България" е формация, която се бори за каузата "съдебна реформа", която е важна за България, но не бях активен нейн член, така че раздялата с тях не беше толкова тежка за мен. Това заяви пред БТВ Даниел Лорер от новата политическа формация на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков "Продължаваме промяната". 

По думите му е от важно значение да се промени начина, по който се правят бизнеси у нас.

"Бизнесите, които успяват в целия свят, са тези, които са ориентирани към глобалния пазар, защото тогава ти можеш да изнасяш твоите продукти и те да се търсят навсякъде. Докато тези бизнеси, които имат договори с държавата, страдат. Така че има много какво да се направи, за да се подобри бизнес средата тук", поясни Лорер.

Той определени като "изключително тежко решение" за всеки един от съмишлениците на Петков и Василев в "Продължаваме промяната" да напуснат старите си бизнеси и да се заемат с правенето на политики.

"Всеки един от нас напуска старите си бизнеси, което е едно изключително тежко решение, но милеем повече за България, затова се заемаме с правенето на политики у нас'', посочи още Даниел Лорер.

"Ние нямаме илюзии, че управлението на държава и управление на бизнес е едно и също. Едното е фокусирано върху благоденствието на държавата, но това включва и елементите в един бизнес, като управлението на бюджета, управлението на голям екип от хор", добави той.

Лорер категорично отхвърли твърденията, че зад новия проект седи президентът Румен Радев.

"Чувствам се като част от един проект, изпълнен с ентусиазъм и никакъв политически инженеринг. Уверено мога да заявя, че президентът Радев не създава и не участва в този проект. Това са упреци, които чухме от БСП и от много други формации, но никой от тях не говори истината", поясни представителят на "Продължаваме промяната" и увери, че "никой не ни дърпа конците".

На въпрос защо от "Продължаваме промяната" са изявили желание да подкрепят държавния глава за втори мандат Лорер отговори, че го правят заради приноса му да създаде такова служебно правителство, в което никой да не се меси. "Това е нещо, което много ценим и това е причината да получи нашата подкрепа'', разясни той.

По темата с инфлацията Даниел Лорер подчерта, че основният ѝ компонент е внесен, тъй като България е част от световната икономика.

"С актуализирания бюджет се погрижихме пенсионерите да имат една по-голяма сигурност за следващите месеци. Но най-важното е доходите на гражданите да растат по-бързо от инфлацията. Единствения начин това да се случи е икономическата среда да започне да изглежда по-работеща, т.е. да идват инвестиции, да се строят нови заводи, което изисква контрол и съдебна реформа", коментира той.

В заключение Даниел Лорер отбеляза, че амбицията им е да работят с хора – и отляво, и отдясно, "които споделят нашите възгледи, а именно справедливо разпределение на приходите, съдебна реформа и икономическо развитие''.

Facebook logo
Бъдете с нас и във