Банкеръ Weekly

Общество и политика

Никой не иска кабинет "Беров" – 2

"Стабилността (на ГЕРБ - бел. ред.) доведе до това големите инвеститори да са Доган, Брендо и  Гинка" - написа преди дни десният политик Мартин Димитров във Фейсбук, коментирайки ситуацията в страната. В края на декември стана ясно, че засега никой не иска друго управление.

Изненадващо идеята на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за програмно правителство, което да се заеме с ускореното развитие на България, обедини всички политически сили и анализатори в отрицанието й. Някои провидяха в нея римейк на кабинета "Беров", когото уж всички подкрепяха, но го скъсаха от искания на вотове на недоверие. Нещо повече, накрая никой не пое отговорността за неговото управление и за всичко, което се случи в страната пред тези близо две години, включително r раждането на борческите групировки и бандитското разграбване на държавните активи. Други пък се учудиха как може да се сглоби "програмен кабинет" от царящата некомпетентност в сегашния парламент. И не става ли дума за нещо, което наблюдаваме вече 30 години  - програмата "Крадем и след нас погром".

Броени дни преди Коледа Доган очерта вътрешните проблеми в държавата и предложи догонваща ускорена програма за развитие. Формулата му за програмен кабинет в рамките на този парламент обаче не почива на реалните параметри на съвременната българска политика, отдавна скарана с консенсуса и с идеите за изработване на дългосрочна национална перспектива.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че диагнозата на Доган съвпада с тази на социалистите, но предложението за лечение - с програмно правителство, в което да участват всички представени в парламента партии, "за нас е невъзможно". Като първа причина Нинова посочи, че този парламент е с изчерпано доверие. А като втора, че не може на една маса да седнат Патриоти и ДПС, левицата и ГЕРБ, и Марешки, като добавка на всичко.

От ГЕРБ са твърдо против предсрочни избори, а и също  не смятат, че е възможно програмно правителство в рамките на сегашния парламент. Не било и нужно. Председателят на парламентарната група Цветан Цветанов се изказа, че в момента страната си има управление, то има своята обществена подкрепа и на евровота това щяло да получи своя атестат.

Към мнението на втория човек в ГЕРБ се присъедини в характерния си стил и лидерът на НФСБ Валери Симеонов: "К’ви са тия глупости?! К’ъв програмен кабинет?! Държавата си има кабинет. От къде на къде развиваме някакви такива фантастични хипотези."

Мнението на предводителя на ДПС Мустафа Карадайъ едва ли е необходимо да се припомня.

Интересна интерпретация на казаното от Доган обаче направи социологът Андрей Райчев. Той определи идеята му като "сензационна" и подчерта, че според него това не е реално предложение, а учтивост. "Същото съдържание може да се съобщи така: предсрочни избори и програмно правителство след тях. Но не казва това. След като разсъждава правилно и разказва, каквото разказва, следва и специален пасаж, че всъщност ние ще помагаме на това правителство да оцелее. Чисто и просто той не иска да бъде човекът, който чупи витрината, а мен ако питате предполага падане на правителството след един от следващите два избора, а именно май или септември, и предварително готви добри отношения с ГЕРБ", е становището на Райчев. Според него Доган бил единственият, който можел много да даде на ГЕРБ в бъдеще и по - конкретно подкрепа за президентските избори.

С други думи, Ахмед Доган предлага сделка на ГЕРБ - да инвестира в бъдещето на лидера си Бойко Борисов като президент, а в замяна той да допусне ДПС пак до властта - независимо дали във формата на сегашното Народно събрание (вместо Патриотите), или след предсрочни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във