Банкеръ Daily

Общество и политика

Никога не съм снемал подкрепата си от Корнелия Нинова, заяви президентът

Президентът Румен Радев заяви, че никога не е снемал подкрепата си от лидера на БСП Корнелия Нинова. И продължава да я подкрепя в нейните усилия да превърне левицата в силна опозиция. Изказването на държавния глава бе по повод скандалите в социалистическата партия и смяната на Калоян Методиев, началник на кабинета на Радев, след участието му в празненство на БСП.

По думите на президента най-голямата партия, с най-голям финансов, човешки и административен ресурс, е внесла "недоносче и подигравка към правото в България" като предложение за нова конституция. "Аз избрах другия подход", подчерта той.

"Вече коментирах освобождаването на Калоян Методиев. Няма какво да кажа повече. Политическият дневен ред е толкова наситен, даже критичен, че не можем да разпиляваме с каквито и да са кадрови въпроси. Няма как да има различие. Всеки един в Президентството спомага за реализацията на моята политика", каза още Радев.

"Моят път е първо разговор с академичната общност, за идентифициране на проблемите. Разговор с неправителствени организации и граждани, които ги направих публично пред вашите камери за това как вижда обществото необходимостта от тези промени. Разговори с експерти и с всички институции. На следващия етап бяха планирани разговори с политическите партии, за да може това, което внасям да може да мине през парламента. Стигнахме един друг етап на обществено развитие заради протестите и поради пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент. Аз не виждам, че в момента имам някакво основание да внасям моите предложения за промяна в Конституцията. Ще ги внеса, когато българският парламент придобие отново легитимност, тоест след избори, и може адекватно да разгледа тези промени", категоричен е държавният глава.

"Моите критики са към тези, които управляват, когато управляват неефективно и когато ни управляват и разпиляват ресурсите не в интерес на народа. Когато БСП вземе властта, ще критикувам там, където виждам, че нещата не се вършат както трябва. Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам никой да се меси в моите дела“, посочи президентът пред журналисти.

На въпрос ще се кандидатира ли за втори мандат, Радев отговори, че до изборите има много време и всеки ден е важен.

"България е вече в криза – политическа, социална, икономическа и здравна. Най-голямата криза е управленската. Това е криза на едно управление, което е изчерпано откъм доверие и капацитет. Това е управление, което ежедневно ни тласка към безпътицата. Управление, благодарение на което България пропада и става негативен герой с световното медийно пространство и губи легитимност във вече всички международни институции. На това трябва да се сложи край. Краят е с незабавни честни, прозрачни избори, дебат за почтеност в политиката и дебат за нов обществен договор, който да върне доверието на хората и да изгради ясни механизми за прозрачно, отчетно и отговорно управление“, допълни той.

Според държавния глава депутатите отхвърлят президентско вето, без дори да разгледат мотивите. "Това показва липсата на диалог, но не от моя страна. Аз внасям достатъчно ясни, подробни, аргументирани мотиви за вето", категоричен е той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във