Банкеръ Daily

Общество и политика

Никога не сме давали пари на политици, твърди шефът на Националната лотария

Давал ли е бизнесменът Васил Божков пари на политици, за да си купи спокойствие? В сигнала на Божков пратен до прокуратурата, президентството и посолствата пише, че 60 милиона лева е дал по нареждане на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Горанов, за което имал записи, снимки и свидетели и имал готовност да ги предостави. Изпълнителият директор на „Националната лотария” Димитър Ганев обаче обяви в понеделник, че няма такова нещо. А Борисов отговори: "Не му прави чест. Ако някой си е позволил да взима пари от него, аз не знам. На мен нито една стотинка не ми е дал. Черпил ме е само една пура. Аз отговарям за себе си - към мен и към партията нито една стотинка няма", обясни Борисов 

"New Games и „Националната лотария” пари на властимащи не са давали. Не знам за среща между премиера Бойко Борисов и Васил Божков и не мисля, че такава е щяла да бъде полезна за нас.Имаме издадени актове за около 235 млн., които са в начална съдебна фаза. Смятам, че не сме направили нищо нередно и ще го докажем пред магистратите. Винаги съм бил убеден, че работим стриктно по закона, каза изпълнителният директор на Националната лотария Димитър Ганев в интервю за Нова телевизия.

Ганев допълни, че през годините, в които е работил с бизнесмена Васил Божков, най-близките му партньори винаги са били семейство Найденови.

"Моите срещи в „Нове Холдинг” са били абсолютно служебни и с предварителна уговорка. Няма как съдружници да не спорят, но Божков е бил предвидим партньор и аз не съм имал проблеми с него в бизнес отношенията. От няколко месеца насам не разговарям с обвиняемия бизнесмен. Подписвал съм всичко абсолютно спокойно. Още от февруари компаниите ни са подложени на щателна ревизия от НАП и проверките продължават”, каза още Ганев.

Той заяви, че не смята, че укриващия се в Дубай хазартен бос е „търгувал с влияние по отношение на бюджетите на „Националната лотария”, що се отнася до договора й с NOVA.

В сигнала си до институциите Божков твърди, че той и компаниите му са били подложени на системна злоупотреба с власт от висшестоящи държавни служители и членове на правителството. Ситуацията ескалирала до "заплаха" за прекратяване на дейността на неговите дружества", която в крайна сметка се осъществила през януари 2020 г. 

"За период от три години от 2017 г. до края на 2019 г. съм предал директно на министър Горанов и министър-председателя Бойко Борисов над 60 млн. лв. по тяхно директно искане и разпореждане", пише в сигнала на Божков, публикуван от сайта за разследваща журналистика. 

И се добавя: "В тази връзка имам готовност да представя на Прокуратурата пълни свидетелски показания по отношение на гореспоменатите събития, подкрепени от веществени доказателства, включително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във