Банкеръ Weekly

Общество и политика

Никнат като гъби, капят като круши

Народ има, ама колко още ще издържи?

S 250 8d4d5c74 0a30 4183 8717 6cea5a0e326d

Като замирише на избори и започват да никнат нови партии като гъби след дъжд. До редовния парламентарен вот има цяла година, но в политическото пространство вече се пръкнаха две нови формации. Шоуменът Слави Трифонов преучреди партията си "Няма такава държава" в "Има такъв народ". А дългогодишният син кмет на Плевен Найден Зеленогорски създаде нова дясна партия за... обединение на дясното.

Очевидно т. нар. дясно у нас още не може да се излекува от детската си болест, която хвана в началото на 90-те години на миналия век, малко след раждането на Съюза на демократичните сили. Две-три години след появата му на политическата сцена почти всяка партия в тогавашната коалиция се сдоби с дубликат. И не ставаше дума за някакви големи идеологически различия или икономически разминавания, а за изконния за българското общество и народопсихология спор – кой да е начело. От развихрилия се след дългогодишното колективистично мислене краен индивидуализъм се мултиплицираха лидер след лидер. И всеки беше убеден, че е по-добър и подходящ от предишния. Така всеки откъсваше по парче от партията-майка и се чувстваше значим и важен. Докато накрая превърнаха мощната формация СДС в това, което е сега – жалка, маргинализирана сянка на онова славно време. Последният й председател Румен Христов я продаде за жълти стотинки на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Именно поради дългогодишното ръфане и късане СДС постепенно се спихна и освободи десния сегмент на българската политическа сцена за всевъзможни популистки формации.

След като мина през СДС, Синята коалиция и "Движение България на гражданите", сега Найден Зеленогорски се е заел да основе

„Достойнството на един народ“ (ДЕН).

Учредителното й събрание се очаква в София в края на април или началото на май. Новият политически проект няма за цел допълнително да разцепи дясното политическо пространство, а да гради мостове за неговото обединение, по думите на самия  Зеленогорски. Според него България има нужда от една мощна извънпарламентарна опозиция, която да разбие статуквото и след следващите парламентарни избори България да тръгне по пътя на истинската демокрация. Ето защо от новото формирование предлагат ротационно лидерство в един бъдещ общ десен блок. Зеленогорски смята, че така ще се заобиколи основната пречка пред обединението на десните, а именно – кой да води бащина дружина.

Реално погледнато, тази идея изглежда доста утопично. Болестта на десницата е хронична и неизлечима, а и едва ли това е начинът да бъде преодоляна. В маргиналното дясно пространство засега има само едно що-годе успешно обединение – "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и Зелено движение), на което социолозите дават някакви теоретични шансове за влизане в парламента. А около него летят множество десни мушици без никаква тежест в обществото. Всяка е сама за себе си. Такава стана и ДБГ, след като я напусна лидерката Меглена Кунева и Зеленогорски си отчупи парче за новата партия.

Колкото до нерегистрираната "Няма такава държава" на Слави Трифонов, тя безболезнено бе преучредена в

"Има такъв народ"

Ръководството си е същото, програмната декларация и учредителните документи – също. И голяма част от учредителите са същите. Различно е само логото. Точно то стана една от причините (освен неприемливото наименование) съдът да откаже регистрация, тъй като бяха използвани цветовете на българския трикольор. Новото представлява името на партията, изписано на син фон. Самият цвят сякаш идва да покаже, че и тази организация смята да се намърда в дясното пространство, при все че далеч повече наподобява народняшкия характер на ГЕРБ.

Както при първото учредяване преди няколко месеца и второто събрание бе кратко и при закрити врати. Медиите умишлено се държат надалече. Очевидно Трифонов и компания се опитват да се правят на по-интересни отколкото са, или пък смятат, че са си самодостатъчни и разчитат единствено на пропагандата на собствената им кабеларка. Само че едно е популярността чрез националния ефир на БТВ, съвсем друго е – ограничената аудитория на кабелната телевизия. Във всеки случай, засега, ако бъде регистрирана, "Има такъв народ"се очертава като партия – темерут, затворена, неконтактна, намусена.

Кой знае защо обаче социолозите

побързаха да надуят процентите

на още неродения Петко при едни бъдещи избори. Тези дни изследователски център ТРЕНД, например, даде на формацията 7.1%, повече от ДПС (6.7%) и "Демократична България" (4%). Докато на ВМРО бяха отредени 2.6% - на ръба на прага за влизане в парламента. Вероятно внушението е, че партията на Слави ще напомпа мускули за сметка на патриотичните формации, сегашни коалиционни партньори на управляващата ГЕРБ. Че тя изцежда малките си съратници до степен, че те губят физиономия за следващите избори, видяхме и в предишния мандат на Бойко Борисов. Но това съвсем не означава, че техните избиратели ще се втурнат презглава при шоумена и неговите патриархално-патриотични изцепки. След злополучното участие на Реформаторския блок във властта, гласувалите за него просто си останаха вкъщи.

 

 

В публичното пространство витае мълвата, че партията на Трифонов се подготвя за следващия коалиционен партньор на Бойко Борисов и ГЕРБ в четвъртия им мандат след парламентарните избори догодина. И че е отглеждана специално за това.

Ако човек се огледа, Бойко Борисов наистина няма с кого друг да направи управленска коалиция – десните и патриотите са изконсумирани. Но проблемът на новопоявилите се формации, независимо дали са отцепници от по-големи или не, е в това, че повечето са еднодневки и бързо изчезват без да оставят следа. Е, има и такива, които успяха да потанцуват едни - два сезона преди безславно да потънат в небитието (Евролевицата, Българският бизнесблок, НДСВ, "България без цензура", РЗС ).

Facebook logo
Бъдете с нас и във