Банкеръ Daily

Общество и политика

Ние сме жертва, твърди собственикът на „Тад Груп”

Кристиян Бойков

„Ние сме жертви”,  заяви собственикът на фирма „Тад Груп” Иван Тодоров в ексклузивно интервю за Нова телевизия. В четвъртък и той се сдоби с обвинения за подбудителство при извършването на хакерската атака срещу НАП.

Тодоров заяви още, че не може да каза със сигурност дали случващото се е плод на атака от страна на конкуренцията.

Днес IT специалистът от "Тад Груп" Кристиян Бойков, собственикът на фирмата Иван Тодоров и изпълнителният директор Георги Янков бяха обвинени в тероризъм заради кибератаката в Националната агенция за приходите, от която бяха източени лични данни на над 4 милиона граждани. На 22 юли Софийска градска прокуратура, която обвини в компютърно престъпление Кристиян Бойков, изпрати досъдебното производство по компетентност на Специализираната прокуратура, тъй като бяха събрани доказателства за извършено престъпление против Републиката с цел да създаде смут и страх в населението е извършено компютърно престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Междувременно продължава преглеждането на иззетата техника при акция на ГДБОП във вторник. Във файловете са открити много данни за държавни институции, банки и застрахователни компании. Адвокатите определиха обвиненията за абсурдни.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев съобщи по-рано през деня, че над 500 000 имейл адреса със съответните пароли на известна българска платформа са открили разследващите в компютрите, иззети при операцията в "Тад груп".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във