Банкеръ Daily

Красимир Каракачанов:

Ние си изпълняваме договора за добросъседство, Скопие не го изпълнява

Ние си изпълняваме договора, той не се изпълнява от скопска страна, коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Така той отговори на коментара на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, че България нарушава чл. 2 от Договора за добросъседство.

Той посочи, че в чл. 2 от договора пише, че България ще подкрепя Македония, за да постигне критериите за членство. Ние се опитваме да ги подкрепяме да достигнат критериите, един от които е решаване на двустранните проблеми със съседите, но те явно нямат желание, каза Каракачанов.
По думите му, за съжаление, в Скопие са подценили ситуацията и са разчитали, че България ще направи отстъпки в името на добрите отношения. "Този път обаче няма накъде да се отстъпва и няма нужда да се отстъпва, защото практиката показа, че добрите намерения на България не се споделят от Скопие", добави Каракачанов.

Каракачанов отбеляза, че позицията на България е много ясна още от подписването на договора, потвърдена е с рамковата позиция на правителството, която е одобрена единодушно от българския парламент. "Следователно ние няма как да мръднем от позиция, която е решение на българския парламент", добави той.

Попитан дали има шанс Република Северна Македония да реагира до 17 ноември, Каракачанов каза, че е благодарен на колегите от Германия, които с тези седем дни удължение са им дали още една възможност. Той отбеляза, че за два часа може да се стигне от Скопие до София. Правим един анекс към договора, слагаме конкретните срокове като условие за изпълнение, очакваме декларация в писмен вид, като решение, подписано, че те нямат и в бъдеще няма да имат нито териториални, нито малцинствени претенции, приемат истинската теза, че историята, езикът и културата на населението в географската област Македония до 1944 г. е част от българската култура и история и оттук нататък нещата са много ясни и се решават бързо, каза Красимир Каракачанов.

Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха във военния ритуал - панихида за Архангелова задушница, с който беше почетена паметта на загиналите български воини, пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във