Банкеръ Weekly

Общество и политика

НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ БЕЗРАЗБОРНО ХАРЧЕНЕ

Георги Първанов, председател на БСП, пред в.БАНКЕРЪ

Г-н Първанов, като лидер на най-голямата лява партия мислите ли, че обединяването на левите сили е възможно преди изборите?


- Аз съм горещ привърженик на идеята за Нова левица, но не я възприемам като предизборна коалиция, която трябва да бъде формирана сега. Тя обаче може да изиграе катализираща роля в този сложен процес на формиране на нов политически субект, който условно наричаме Нова левица. Мисля, че в този момент най-важното е да създадем предизборна лява коалиция на основите на водещите партии в лявото пространство. Идеята за двете писти вече изигра своята роля. Тя беше необходима, когато трябваше ясно да се идентифицират отделните партии. Но това вече е отминал етап. Ако продължаваме да поддържаме тази идея, има опасност двете писти да се пресекат някъде в безкрая. Поради тази причина, мисля, че, без да се форсира излишно, процесът на формиране на единна лява коалиция, все пак трябва да се ускори.

Но много от по-малките партии се страхуват, че БСП ще доминира в този процес.


- Това в известна степен е неизбежно. Доминацията на БСП в лявото пространство е предопределена за един дълъг период. Независимо от нея обаче ние доказахме, че сегашният ръководен екип на партията няма намерение да експлоатира тясно този факт и не злоупотребява с него. Ние не наложихме хегемонизма и не монополизирахме лявото пространство. Напротив, работихме много конструктивно с всички. Разбира се, не допуснахме идеологическо парцелиране, каквито уклони имаше в определен момент.

Всички вляво говорят само за физическо обединяване, без паралелно да протича и пълноценен идеологически дебат.


- Напротив, по-скоро самоцелните идеологически спорове досега са препятствали обединението. Аз твърдя, че левицата е много по-идеологическа, отколкото десницата. Ние имаме обща идейна основа. И двете течения в левицата осъзнаха, че противопоставянето на социалната демокрация на социализма е лошо наследство от тежкото минало. Вече стана ясно, че имаме много широка база за прагматично действие на основата на общи ценности и еднакви виждания за стратегията и тактиката.

За изминалите години се натрапи впечатлението, че БСП се ограничава само с отричането на това, което прави СДС. Кога ще се концентрирате върху съдържанието на посланията, за които непрекъснато говорите?


- Аз винаги съм държал всяка оценка да е въпрос на сравнение. По-различно ли беше поведението на СДС през 1997 година. Предлагаше ли своя алтернатива на управлението? Не. Твърдя обаче, че ние го правим на всяка стъпка. Дори и преди седмица, когато казахме не на хаоса в средното образование и подкрепихме протеста на учителите. Не го направихме само заради едната опозиционност. Ние изложихме седемте алтернативни ангажимента на БСП. От увеличаването на дела за образование, отделян от БВП, с 0.22%, до заплащането на транспортните разходи на учителите и учениците от селищата със закрити училища, безплатната храна и т. н. Във всички случаи ние винаги сме посочвали своите алтернативни виждания. Да вземем например общините. Няма партия, която по-ясно да е казала как вижда стабилизирането на общинските финанси и на местното управление. Приемам критиката обаче, че досега не сме намерили форми и начини да представим тези свои виждания пред обществото и медиите, които в момента са обективно разположени към БСП.

Вашите алтернативи обаче са как да харчите пари, а истинското управленско самочувствие се гради, когато една партия е готова да каже как ще формира един силен бюджет. Вие готови ли сте?


- Държа да подчертая, че ние не предлагаме безразборно харчене. В Националната стратегия на развитие са разписани механизмите, чрез които ние ще успеем да постигнем по-високи приходи в държавния бюджет. Ключовата дума при нас е икономическия растеж. Разработили сме начини за отваряне на пазарите за българската продукция. Готови сме с различна данъчна политика. Имаме своите виждания и за земеделието. Там е необходима по-активна държавна политика за поощряване на отделните производители. Не само на кооперациите, както ни биха заподозрели. Всичко това присъства в нашите документи. Сега остава задачата да ги съвместим със своите партньори от левицата.

Имате ли намерение да ревизирате някои от реформите, които извърши СДС?


- Категорично искаме да се създаде необходимият инвестиционен климат в страната. Това предполага обаче и ефективна борба с престъпността, която така и не успя да се състои през тези три години. Необходимо е и по-стабилно законодателство. Не може законите, които са в основата на чуждестранния интерес към България, да се променят десетина пъти в рамките на един мандат. Що се отнася до реформата като цяло, категорично искам да подчертая, че няма друга алтернатива. БСП ще е партия на реформата. Дори на по-активната реформа. Вече не може да има никакво връщане назад, никаква национализация или други подобни мерки. Възможно е единствено развалянето на отделни договори, ако противоречат на интересите на държавата. Разбира се, всичко в рамките на закона. Но това вероятно ще са само единични случаи.

Виждате ли се като управляваща партия?


- По-важното за мен е да спрем разрушителния устрем на сегашните управляващи. През последните няколко години винаги съм мислил, че БСП трябва да гледа на себе си като на съуправляваща партия, а не като на елемент от един еднопартиен режим.

Формулата ви за управление с широко гражданско участие е продиктувана от обстоятелството, че БСП не разполага с достатъчно кадри или просто се опитвате да вдигнете имиджа на партията?


- БСП има повече и по-добри кадри, отколкото СДС. Но признавам, че много от кадърните професионалисти се дистанцираха от политическия живот и от самите партии. Днес те са в бизнеса са или пък в други сфери. Мисля, че сега имаме последния шанс да върнем част от тези хора там, където им е мястото.

Само че вие възнамерявате да привлечете дори хора, които участваха в провалянето на прехода в България?


- Тези хора цял живот са се формирали и подготвяли да бъдат управленци. Някои от тях дори са постигали успехи на високо държавно равнище.

Не смятате ли, че вкарването в управлението на компрометирани лица означава подмяна на вота на избирателите?


- Аз се притеснявам от опасността при един по-убедителен резултат да не се втвърдим и да не решим, че можем да заложим на теснопартийния си актив. БСП няма да се размие нито идейно, нито тактически, ако успее да приобщи някои ярки имена, в това число и гравитиращи към гражданските движения. Ние не се компрометирахме, залагайки на тази формула в местните избори. Напротив, това би върнало управленския авторитет на партията.

Защо настоявате за мажоритарен елемент в изборите?


- Това е единственият начин в парламента да влязат и някои ярки имена, които не искат да се обвързват с партиите. Не става дума за изчистено мажоритарен вот, а за онази смесена система, във вариант, който вече беше осъществен в началото на българския преход във Великото народно събрание.

На какво се дължи толкова силният ви интерес напоследък към образа и проблемите на СДС?


- Длъжен съм да уточня, че през целия август се занимавахме с доходите, цените, съдбата на реколтата... Това са все теми от дневния ред на България. Но след като премиерът Костов изнесе в Пампорово слово анти-БСП, ние поехме ръкавицата. Тази полемика трябва да бъде доведена до край. Не може опозицията да остане безучастна, когато има данни за връзки на премиера с руската мафия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във